5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.09.2014

Povestea fabricii construite de Rockefeller la Ploiești şi cum a ajuns în insolvenţă - Interviu cu fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu - despre Master Planul de Trasport - Bulgarii se tem de o nouă criză a gazelor. Citeşte pe larg revista presei din 24 septembrie 2014
Economica.net - mie, 24 sept. 2014, 05:18
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 24.09.2014

DIGI24 – Povestea fabricii construite de Rockefeller la Ploiești, de la venituri lunare de 50 de milioane de dolari la insolvență. Privatizarea Uztel Ploiești pare inspirată din celebrul serialul Dallas. Fabrica producea cu succes, până în 1990, sonde de petrol. Odată cu economia liberă, muncitorii au vrut să devină oameni de afaceri. S-au împrumutat la bănci şi şi-au cumpărat fabrica. Doar că în loc să prospere s-au trezit datori şi implicaţi în exporturi dubioase. Le-au dat mână liberă directorilor, care au cumpărat materiale pentru 250 de ani. A urmat un dosar penal şi o insolvenţă, iar povestea, desprinsă parcă din filmele americane de box office, are final deschis.

Bursa.ro –  Interviu cu Sebastian Vlădescu. Fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu nu vede în acest moment, în ţara noastră, un risc vizavi de vreo bancă pentru care să se aplice procedura de „bail-in” (n.r. salvarea cu banii creditorilor şi ai deponenţilor), pentru că, la noi, sunt bănci mici raportat la sectorul bancar european. Domnia sa ne-a spus într-un interviu că nu sesizează niciun pericol real pe termen scurt, în sectorul bancar românesc, mai ales că acţiunile băncilor, în prezent, merg spre consolidare, securizare, nu în direcţia de asumare de riscuri. Vlădescu mai susţine că între deponent şi acţionar trebuie să existe o delimitare clară şi că deponentul nu trebuie transformat în acţionar: „Acţionarii trebuie să preia riscul eşecului băncii unde sunt proprietari, pentru că nu mai trebuie să vină statul cu ajutor (n.r. bail-out)”.

Hotnews – Comisia Europeana a acceptat Master Planul de Transport pentru dezbatere publica, dar face si o serie de recomandari: Autostrada Sibiu – Pitesti realizata in perioada 2014-2020;  Reducerea retelei feroviare pentru cresterea eficientei. Comisia Europeana a acceptat Masterplanul General de Transport (MPGT) pentru dezbatere publica, documentul urmand a fi facut public pe 1 octombrie, anunta Ministerul Transporturilor. Cu toate acestea, Comisia a facut si o serie de recomandari pentru adoptarea unor masuri de catre autoritatile romane in privinta MPGT-ului, documentul esential in baza caruia tara noastra va primi finantare nerambursabila pentru infrastructura in exercitiul financiar 2014-2020. Printre recomandari sunt si cateva care fac o referire indirecta la realizarea si prioritizarea autostrazii Sibiu – Pitesti in actualul exercitiu financiar.

Capital: Transportatorii, susţinuţi cu facilităţi de marile reţele de benzinării, alimentează tot mai mult în afara ţării, ocolind preţurile româneşti umflate de taxe. Lipsa de ingeniozitate a politicilor fiscale şi lăcomia statului au avut ca rezultat o creştere exagerată a accizelor pentru carburanţi. Efectul nu a fost cel anticipat de Ministerul Finanţelor: bugetul nu a încasat mai mult, ci mai puţin.

ZF – Dan Paul, şeful brokerilor: Ar trebui listate la bursă toate companiile de stat. „Ar trebui listate toate companiile de stat. Privatizarea companiilor de stat ar trebui să se deruleze doar prin bursă pentru că listarea la bursă ajută foarte mult la colectarea de impozite, acţionarii mici vor fi primii care vor urmări ca managementul să nu facă nereguli, compania va plăti impozite“, a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedintele  Bursei de Valori Bucureşti, în emisiunea ZF Live.

DIGI24 – Ministrul Energiei din Bulgaria: O nouă criză a gazelor este foarte probabilă. Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Vasil Ştonov, a afirmat marţi că o nouă criză a gazelor este foarte probabilă, el avertizând că ţara sa s-ar afla într-o situaţie extrem de dificilă în cazul suspendării livrărilor de gaze din Rusia, din cauza crizei din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.
881 pacienŢi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni 6.12.2021
881 pacienŢi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni ...
Criză Coronavirus luni, 6 decembrie 2021 - 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare a scăzut, din nou, ...