5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 23.10.2014

Legea farmaciei aruncă în aer piaţa medicamentelor - Despre al doilea model Ford de la Craiova - Bucureştiul ajunge anul viitor la un milion de metri pătraţi de malluri - Cea mai bogată familie franceză dă drumul la bani în Braşov - Cine va deszăpezi drumurile în această iarnă - Kaufland a cucerit Bucureştiul. Citeşte pe larg revista presei din 23 octombrie 2014
Economica.net - joi, 23 oct. 2014, 04:55
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 23.10.2014

ZF – Legea farmaciei, o miză de 800 mil. euro, aruncă în aer retailul de medicamente. Retailul farmaceutic, în care funcţionează peste 8.000 de farmacii, este din nou în ceaţă după ce legea farmaciei, care ajunsese la preşedinte pentru a fi promulgată a fost retrimisă Parlamentului la reexaminare. Noua lege, susţinută de industrie, ar fi trebuit să menţină criteriul demografic care stabileşte numărul maxim de farmacii dintr-un oraş în funcţie de numărul de locuitori. Potrivit acestuia poate exista o farmacie la minimum 3.000 de locuitori în Bucureşti, una la minimum 3.500 de locuitori în oraşele reşedinţă de judeţ şi una la minumum 4.000 de locuitori în celelalte oraşe. Nu exista criteriu demografic în mediul rural.

0-100.ro – Ford crede ca al doilea model care va fi produs la Craiova se va vinde mai bine decat B-MAX. Ford produce in prezent circa 60.000 unitati B-MAX pe an la Craiova, insa al doilea model va face ca productia totala a fabricii din Romania sa ajunga undeva intre 150.000 si 200.000 unitati/an, a declarat presedintele Ford Romania, Jan Gijsen, intr-o discutie restransa cu presa. Asta inseamna ca Ford asteapta vanzari de peste 80.000 unitati/an de la al doilea model pe care il va produce la Craiova si despre care inca prefera sa nu spuna nimic. Pe lista raman EcoSport si noul Ka, dupa ce situatia cu noua Fiesta s-a lamurit.

ZF – Bucureştiul ajunge anul viitor la un milion de metri pătraţi de malluri. Stocul de retail modern din Bucureşti – malluri, parcuri de retail şi galerii comerciale – va ajunge anul viitor la o suprafaţă închiriabilă de un milion de metri pătraţi prin deschiderea proiectelor Mega Mall din Pantelimon şi Auchan din Drumul Taberei, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox transmis către ZF.

DIGI24.ro – Cine va deszăpezi drumurile în această iarnă. Bacău, Iaşi, Galaţi, Olt sau Argeş. Sunt doar câteva dintre judeţele care anul trecut au fost greu încercate de viscolul care a paralizat traficul. Dar administraţiile locale nu par să fi învăţat din greşeli. Avertizarea meteorologilor pentru 25 de judeţe din întreaga ţară pare că va surprinde încă o dată. Ca un exemplu, pentru deszăpezirea autostrăzii Bucureşti-Piteşti, abia pe 30 octombrie va fi depusă oferta pentru deszăpezire. 100 de kilometri pe care niciun echipaj de deszăpezire nu va interveni în cazul în care va fi nevoie. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în judeţele Olt şi Iaşi.

Adevărul – Cu ce rămân angajatorii după reducerea CAS. Petroliştii, producătorii de ţigări şi bancherii câştigă cel mai mult. Cheltuielile cu forţa de muncă ale angajatorilor care dau cele mai mari salarii vor scădea cel mai mult după reducerea contribuţiilor sociale, aceştia regăsindu-se în extracţia de petrol şi gaze, industria tutunului şi sectorul bancar. Zilele acestea, contabilii firmelor calculează salariile pe luna octombrie în vederea raportării acestora la autorităţile fiscale, iar octombrie este prima lună în care se aplică reducerea CAS. Mai exact, la majoritatea angajatorilor, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) sunt, din octombrie, de 15,8% în loc de 20,8% cât fuseseră până acum.

ZF – Autostrăzile de un miliard de euro, la mijlocul toamnei: Nădlac – Arad a avansat cu 40% din vară până acum, iar Sebeş – Turda a trecut de la proiectare la „lucrări pregătitoare“. Cei 200 de kilometri de autostrăzi care se află în lucru în prezent sunt insuficienţi pentru a readuce pe plus un sector al construcţiilor de infrastructură care a cunoscut în primele 8 luni ale anului un declin de 28%.

Hotnews – Ungaria pregateste un amendament legislativ prin care incearca sa ocoleasca UE in problema South Stream. Parlamentul din Ungaria a pregatit un amendament legislativ care ar permite constructia gazoductului South Stream pe teritorul tarii fara sa fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor institutii internationale.

Capital – Cea mai bogată familie franceză dă drumul la bani în Braşov. Grupul Auchan nu are în plan înstrăinarea centrului comercial aflat în construcţie pe fosta platformă industrială Tractorul Braşov, pentru că proprietatea poate fi extinsă în următorii zece ani. În schimb, compania a început să vândă din cele circa 100 ha de teren.

ZF – „Mirajul Capitalei“: Kaufland este primul lanţ de hipermarketuri care ajunge la zece magazine.  Retailerul german Kaufland, liderul comerţului modern cu afaceri de peste 1,6 mld. euro anul trecut, va termina anul cu 100 de hipermarketuri în România, dintre care 10 doar în Bucureşti.

ZF – Investitorii români au cumpărat 10% din bondurile în euro, iar germanii, austriecii şi britanicii au luat 40%. Investitorii din Germania, Austria şi Marea Britanie au subscris cumulat 41% din împrumutul de 1,5 miliarde de euro cu scadenţa la 10 ani luat de România de pe piaţa internaţională, iar românii au cumpărat 10% din emisiune. Obligaţiunile în euro au stârnit şi interesul unor investitori din Italia, Benelux, SUA sau Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Oferta One United Properties este deja suprasubscrisă pe tranșa de retail. În doar 40 de secunde a fost epuizată tranşa cu alocare garantată a ofertei publice primare
Oferta One United Properties este deja suprasubscrisă pe tranșa de retail. În doar 40 de secunde a fost epuizată tranşa ...
După epuizarea în doar 40 de secunde a tranșei cu alocare garantată a ofertei publice primare derulate de One United Properties, acum și pe segmentul unde alocările vor fi pro-rata nivelul......
Marius Morariu a fost numit președinte provizoriu al Consiliul de Supraveghere al Transelectrica
Marius Morariu a fost numit președinte provizoriu al Consiliul de Supraveghere al Transelectrica
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis în şedinţa de miercuri numirea lui Marius Vasile Morariu în funcţia ...
Sterian, Transgaz: Din toamnă va începe construcţia conductei care va prelua gazele din Marea Neagră
Sterian, Transgaz: Din toamnă va începe construcţia conductei care va prelua gazele din Marea Neagră
Transgaz va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care va fi gata în aproximativ doi ani şi ...
UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi – surse diplomatice
UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi – surse diplomatice
Uniunea Europeană analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru ca aceasta să continue ...