5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 25.03.2014

Se amână ElectoRata, americanii de la Ford au găsit statul român dator, bancherii rămaşi fără clienţi coboară sub 10% dobânzile la creditele de consum şi UE negociază măsuri pentru împiedicarea unui nou scandal al cărnii de cal. Dilema României. Citeşte pe larg revista presei din 25 martie
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 05:40
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 25.03.2014

ZF – Afacerea Ford: americanii trebuia amendaţi, dar tot statul a fost scos dator. Americanii de la Ford au găsit statul dator, cu toate că trebuia amendaţi cu 14,25 mil. euro pentru nerespectarea contractului de privatizare, în condiţiile în care a apărut o obligaţie a statului de o valoare similară, de 15 mil. euro, în cel mai complex contract de privatizare din ultimii şapte ani.

Agrointel.ro – Comisia Europeană vrea reguli mai stricte pentru agricultura ecologică: Exploatațiile mixte ar putea dispărea pentru a face loc produselor bio 100%. Pe fondul unei creșteri de patru ori a cererii de produse bio, Comisia Europeană a propus înăsprirea regimului de autorizare a agriculturii organice în UE, în ideea de a putea lupta mai bine împotriva falselor produse bio care se dezvoltă pe fondul creşterii explozive a cererii.

ZF: Bancherii rămaşi fără clienţi coboară sub 10% dobânzile la creditele de consum. Bancherii caută să resusciteze vânzarea de credite de consum cu dobânzi mai mici şi reduceri de comisioane, după ce criza le-a subţiat vizibil bilanţurile şi le-a scăzut veniturile, ţinta principală fiind clienţii care au avut un comportament de plată bun în trecut sau îşi încasează veniturile în cont. CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, vinde până la finalul lunii mai credite în lei cu dobândă efectivă de 9,2% pe an, în condiţiile în care a eliminat temporar comisioanele de analiză şi administrare. Rata pentru un credit de 25.000 de lei pe o perioadă de 5 ani este de circa 520 lei/lună.

Gândul: UE negociază măsuri pentru împiedicarea unui nou scandal al cărnii de cal. Dilema României. Miniştrii din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit, luni, pentru Consiliul Agricultură şi Pescuit, ocazie cu care s-a negociat posibilitatea introducerii unor etichete obligatorii care să menţioneze originea cărnii folosite în produsele alimentare, pentru a se împiedica un nou scandal al cărnii de cal. Pentru România, această prevedere ar fi o sabie cu două tăişuri. Totodată, miniştrii au discutat despre problema lipsei unor regulamente prin care să fie implementată politica agricolă comună.

EVZ: Se amână ElectoRata. Proiectul guvernamental care ar trebui să sprijine românii cu credite la bănci, care au un salariu sub venitul mediu pe economie, nu va intra în vigoare la data stabilită, respectiv 1 aprilie. Ioana Petrescu, noul ministru al Finanţelor Publice, a declarat într-un interviu pentru Hotnews că Guvernul lucrează la „o definitivare a formei (acestui proiect n.r.). Am lucrat cu cei din Ministerul Finanţelor Publice, cu foştii şi actualii consilieri. Dar vreau să fiu sigură că avem în vedere toate efectele care pot apărea. Practic, vreau să vedem că efectele pozitive sunt mai multe sau de mai mare consistenţă decât cele negative”.

ZF: Coca-Cola şi Pepsi şi-au împărţit „sferele de influenţă“ pe piaţa hotelurilor de cinci stele. Giganţii din industria băuturilor non-alcoolice şi-au împărţit hotelurile de cinci stele din Capitală, Coca-Cola fiind singurul furnizor al Radisson Blu şi InterContinental, în timp ce Pepsi a câştigat JW Marriott. Aceste contracte reprezintă pentru cei doi produ­cători de băuturi răcoritoare venituri de câteva milioane de euro, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...