5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.11.2014

Scandalul scumpirii energiei termice. Ce este adevarat si ce este fals - Biscuiţii ETI se vor face şi în România. Turcii fac o fabrică de 40 de milioane euro la Craiova - Alegeri "totale" în Moldova: revoluţia Facebook se mută la Chişinău? - despre buget - Nimeni nu ştie cât va costa deszăpezirea
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 06:14
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 26.11.2014

Hotnews – Scandalul scumpirii energiei termice. Interesele din spatele unor declaratii care starnesc confuzii, ce este adevarat si ce este fals. „Se scumpesc gazele cu 35%! Ba nu, energia termica se scumpeste! Vor avea de suferit si IMM-urile! Nu e adevarat, nu se scumpeste nimic, noi vrem sa salvam si consumatorii casnici, si IMM-urile!” Acesta au fost mesajele contradictorii transmise luni pe toate televiziunile, informatii care au starnit o adevarata isterie. Au fost mesaje care au starnit confuzii, iar cetatenii nu au reusit sa inteleaga ce este adevarat sau nu in spatele acestor declaratii. Realitatea este ca o Ordonanta de Urgenta prin care sa fie amanata liberalizarea pretului la gazele folosite de CET-uri, pentru producerea energiei termice furnizate populatiei, este absolut necesara. In caz contrar, pretul energiei termice va creste cu pana la 21%. NU este real ca va creste pretul gazelor la cele 170.000 de IMM-uri, daca aceastea trec pe piata libera.

Adevărul – Compania ETI din Turcia va investi 40 de milioane euro într-o fabrică de biscuiţi şi prăjituri la Craiova. ETİ, una dintre cele mai mari companii din industria alimentară din Turcia, va construi la Craiova la o fabrică de biscuiţi. Investiţia va fi gata la anul în luna octombrie. 300 de angajaţi vor produce biscuiţi şi prăjituri.

ZF – Primele semnale bune pentru creditare: portofoliile băncilor au crescut cu 800 mil. lei în octombrie. Băncile aveau la sfârşitul lunii trecute credite acordate populaţiei şi companiilor de aproape  214 miliarde de lei (circa 48,5 mld. euro), cu 3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Rit­mul de scădere s-a diminuat faţă de luna septembrie, când fusese consemnat un declin al stocului de credite de aproape 5%.

Hotnews – Reducerea cheltuielilor pentru investitii a mentinut bugetul pe excedent si in luna octombrie. Executia bugetara s-a incheiat la 31 octombrie pentru a doua luna consecutiv cu excedent, care a urcat de la 0,06% din PIB in septembrie la 0,29% din PIB, in conditiile cresterii veniturilor si reducerii cheltuielilor pentru investitii fata de primele zece luni din 2013.

Adevărul – Deszăpezirea pentru această iarnă este asigurată cu utilaje, dar Ministerul Transporturilor nu ştie cât va costa. Administratorii reţelelor de drumuri şi căi ferate, ai porturilor şi aeroporturilor se declară pregătiţi pentru combaterea înzăpezirilor. Marea necunoscută: bugetul total necesar.

Digi24 – Rodipet: Din cel mai mare distribuitor de ziare din România a rămas doar un dosar penal. Presa scrisă din România moare în ritmul cel mai rapid dintre toate ţările europene. În numai doi ani au dispărut cinci cotidiane naţionale importante. Dacă, la începutul anilor 90, românii stăteau la coadă să cumpere ziare, astăzi abia mai găsim câte un cotidian la chioşc. Moartea ziarelor se trage din dispariţia Rodipet, reţeaua naţională de presă scrisă. Căpuşată şi devalizată, Rodipet îşi aşteaptă acum falimentul.

Gândul – ALEGERI în MOLDOVA: revoluţia Facebook se mută la Chişinău? Moldovenii din diaspora pot decide dacă ţara lor merge cu Europa sau cu Rusia. Cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru a vota în cadrul alegerilor legislative care vor decide configuraţia viitorului Parlament, a următorului Guvern şi, în 2016, inclusiv numele preşedintelui ţării. Pe buletinele de vot, vor fi trecute 21 de partide, un bloc electoral şi patru candidaţi independenţi. Toţi aceşti candidaţi vor încerca să adune cât mai multe din cele 101 locuri din legislativul moldovean.

Capital – Colapsul pensiilor: Principala provocare a bugetului pentru 2015. Principala provocare a bugetului va fi şi în 2015 finanţarea pensiilor. Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) nu mai reuşesc de peste cinci ani să acopere plata, fiind necesare subvenţii uriaşe de la bugetul de stat. În acest context, reducerea CAS și creșterea cu 5% a pensiilor va adânci semnificativ deficitul, mai ales că anul trecut, de exemplu, aproape tot sodul bugetar negativ a fost creat de pensii.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Un studiu cu privirea la valoarea mărcilor, realizat anual de Brand Finance, arată că, în Germania, cel mai valoros brand este, ca și anul trecut, Mercedes-Benz....
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Numărul de abonamente 5G va depăşi pragul de un miliard în 2022, iar în 2027 va trece de 4,4 miliarde, arată datele ...
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări ...
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca ...