1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 27.08.2013

Petru Văduva câştigă mai mult la stat decât la Ţiriac, Cursul euro-accize. Se repetă scenariul din ultimii 5 ani?, dar si Cum scapi de datoriile la banca. O noua lege privind falimentul personal. Citeste integral revista presei interne din 27 august 2013. 

27 aug, 2013 | Economica.net

Capital: Cum îmi asigur maşina pentru vacanţă şi cine plăteşte daunele. Poliţa RCA emisă în România e valabilă în majoritatea ţărilor de destinaţie pentru turişti. Ce se întâmplă însă atunci când eşti implicat într-un accident în care nu tu eşti şoferul vinovat? Prin Biroul Auto Român, România are legături în domeniul asigurărilor cu aproape toate ţările din Europa şi, în orice caz, cu toate ţările unde românii călătoresc frecvent fie ca turişti, fie ca rezidenţi temporari. Această apartenenţă ne conferă dreptul de a solicita şi obţine despăgubiri în cazul în care suntem implicaţi într-un eveniment în afara ţării. Chiar şi aşa însă, procedura de despăgubire nu este chiar cea mai simplă din lume, iar situaţiile în care deţinerea unei poliţe RCA nu este suficientă sunt destul de multe, chiar şi atunci când este vorba despre un eveniment unde sunteţi în postura de păgubit.

ZF: Petru Văduva câştigă mai mult la stat decât la Ţiriac. Petru Văduva, managerul privat care a preluat anul acesta funcţia de CEO al transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), una dintre cele mai valoroase companii de stat, va încasa un salariu lunar brut de 10.000 de euro (circa 7.400 de euro net), potrivit formei contractului de mandat care va fi aprobată în adunarea generală a acţionarilor din septembrie. Pe lângă salariul fix, el ar mai putea încasa un bonus anual de 60.000 de euro (brut) condiţionat de îndeplinirea criteriilor şi obiectivelor de performanţă stabilite în contract, privind nivelul investiţiilor puse în funcţiune de companie, profitul ope­raţional (EBITDA), productivitatea pe angajat şi nivelul cheltuielilor din exploatare. Salariul lui Văduva la Transgaz ar putea fi mai mare decât cel pe care l-a încasat în calitate de CEO al Ţiriac Holdings, unul dintre cele mai mari grupuri de firme private din România, controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac.

EVZ: Toamna aduce chirii ieftine. De saptamana aceasta si pana la sfarsitul lui octombrie, atunci cand incepe noul an universitar, piata chiriilor fierbe. Studentii isi cauta gazda, iar proprietarii de locuinte stiu asta. In ultimii ani, in aceasta perioada s-au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi ale chiriilor. Insa anul acesta ar putea fi unul atipic. Analistii imobiliari spun ca nu vor mai exista cresteri atat de mari si ca oricum sunt destul de multe oferte de inchiriere. Analistul imobiliar Dragos Dragoteanu spune ca nu exista niciun argument economic care sa duca la o crestere a preturilor chiriilor fata de anii precedenti: "Studentii au bani de la parinti, iar parintii nu cred ca au venituri mai mari atata timp cat economia inca nu si-a revenit. Preturile sunt cel putin la acelasi nivel sau chiar mai mici cu 5 - 10%".

Romania Libera: Cursul euro-accize. Se repetă scenariul din ultimii 5 ani?  In acest moment cursul euro-leu este sub valoarea din 1 octombrie 2012 deci statul poate încasa mai puţin din accize anul ce vine. Niciodată în ultimii 5 ani leul n-a fost însă mai puternic pe 1 octombrie decât era cu un an în urmă iar pentru cei ce cred în repetarea scenariului, câştigul din creşterea cursului euro-leu poate fi de minim 2%. Ne-am obişnuit ca fluctuaţiile cursului de schimb să dea emoţii de mai multe ori pe an debitorilor şi jucătorilor din comerţul exterior. Există însă o categorie de venituri direct interesate de cursul de schimb care tremură doar o dată pe an, la întâi octombrie. E vorba de veniturile din accize, care se calculează pentru anul următor de la nivelul cursului înregistrat pe întâi octombrie.Iar în acest an bugetul de stat are ceva probleme din cauza scăderii veniturilor iar ultima rectificare s-a făcut prin tăieri de cheltuieli şi majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB.

DailyBusiness: Cum scapi de datoriile la banca. O noua lege privind falimentul personal. O noua initiativa legislativa vizeaza protejarea romanilor cu datorii la banci care isi pierd joburile fara vina lor, sufera de o boala grava ori sunt victimele unui dezastru natural si nu mai pot achita ratele. Acestia isi vor putea declara falimentul personal. "In momentul in care el simte ca nu mai poate face fata datoriilor pe care le are fata de banca, poate sa isi declare insolventa. Pragul minim e de 10.000 de euro", a declarat Mircea Grosaru, deputat al minoritatii italiene si initiatorul legii. Datornicul se duce la tribunal si declara pe propria-i raspundere ca nu mai are cu ce sa plateasca. Judecatorul numeste pentru cazul sau un administrator judiciar provizoriu. Acesta ii preia dosarul si verifica daca intr-adevar clientul are sau nu bani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO