5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.05.2015

Atenţie la capcanele din norma de aplicare a Codului Fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare si bauturilor nealcoolice - Ce bine e să trăieşti în Bucureşti. Capitala României, peste Berlin, Madrid sau Roma - Petrom a ajuns la cinci sonde „înfipte“ în adâncurile Mării Negre - TAROM vrea să-şi schimbe flota - Mega Image a ajuns la 21 de magazine nonstop şi „atacă“ chioşcarii. Citeşte pe larg revista presei din 29 mai 2015.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 04:58
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 29.05.2015

A aparut norma de aplicare a Codului fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare si bauturilor nealcoolice. Mare atentie la capcane! – Hotnews. Joi s-a publicat in Monitorul Oficial norma de aplicare a Codului fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare si bauturilor nealcoolice. Partea buna este ca sunt enumerate codurile tarifare pentru care se aplica aceasta cota redusa, dar vestea proasta e ca legiuitorul aplica o multitudine de exceptii, fapt ce conduce la obligatia de a-l analiza cu maxima atentie. Documentul are si alte prevederi importante dar si unele de o slaba interpretare normativa cum ar fi colectarea TVA la bacsis cand acesta ramane la dispozitia societatii platitoare de TVA sau o situatie la care nici nu s-au gandit legiuitorii – colectarea contributiei de sanatate de 5,5% cota individuala pentru bacsisul distribuit salariatilor.

Nivelul de trai din regiunea București-Ilfov – 131% din media UE! Moldova și Oltenia – la capătul opus – cursdeguvernare.ro. Zona capitalei României a devansat în termeni comparabili orașe precum Madrid (128%), Roma (118%), Berlin (113%), Lisabona (108%) și Budapesta (108%). Indicatorul utilizat a fost Produsul Intern Brut pe locuitor calculat la paritatea puterilor de cumpărare standard, adică ajustat cu nivelul prețurilor din fiecare țară. Astfel, cele 17.400 euro pe locuitor ale Bucureștiului și împrejurimilor au fost echivalate cu 34.900 euro pe locuitor în condițiile prețurilor medii la nivel european. Din păcate, însă, cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale României au continuat să figureze în top 20 al celor mai sărace regiuni ale Uniunii, ocupând locurile 5 (Regiunea Nord-Est, aflată la 34% din media UE), 9 – 10 (regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Vest Muntenia, ambele cu câte 41%), 14 (Sud-Est cu 45%) și 15 (Nord-Vest, cu 47%).

Petrom a ajuns la cinci sonde „înfipte“ în adâncurile Mării Negre – ZF. Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a ajuns, alături de partenerul său, gigantul american ExxonMobil, la cinci sonde de explorare în adâncurile Mării Negre, în perimetrul Neptun, unele finalizate, altele în curs de realizare, fiecare astfel de sondă, săpată la sute de kilometri de ţărm, venind cu o „notă de plată“ de circa 100-150 mil. dolari, potrivit informaţiilor disponibile.

TAROM vrea să-şi schimbe flota. Două aeronave Airbus ar putea fi vândute Guvernului – Adevărul. TAROM caută să-şi schimbe flota. Într-un an sau doi, pasagerii companiei de stat ar putea zbura cu avioane noi, mai exact în Airbus-uri A330. Cu cele vechi, şefii de la TAROM au deja planuri. Vor să vândă Guvernului cele două două aeronave Airbus. Întâi, însă, acestea trebuie configurate VIP pentru a putea fi folosite de către demnitari.

O dinastie indiană a luat 2.500 ha de teren agricol de la un fermier român din Teleorman – ZF. Familia Gupta, una dintre cele mai puternice dinastii de business din India alături de cea a lui Lakshmi Mittal, a cumpărat două ferme cu 2.500 de hectare de teren în localitatea Conteşti din Teleorman. Fermele au fost deţinute de familia Chivu şi conduse anterior de Victor Chivu, unul dintre cei mai vocali fermieri din România. „Mai rămân cu 200-300 de hectare de teren arabil pe o altă societate. Nu ies din agricultură definitiv“, a declarat pentru ZF Victor Chivu.

Mega Image a ajuns la 21 de magazine nonstop şi „atacă“ chioşcarii pe terenul lor – ZF.

Afacere Tiriac-Tariceanu: Tiriac Auto muta un centru Ford in locul in care a functionat ATS – 0-100.ro. Tiriac Auto muta un centrul Ford din Strada Parcului 55-57 intr-un complex auto integrat (showroom, service, piese de schimb) din partea de Nord a Capitalei, in apropierea DN 1, in care pana de curand a functionat dealerul Ford ATS (Automotive Trading Services). Intelegerea dintre omul de afaceri Ion Tiriac, fost tenismen, si Calin Popescu Tariceanu, fost premier al Romaniei si actual presedinte al Senatului, il scoate pe acesta din urma din industria auto, in care a activat cu marcile Citroen si Ford. Tariceanu va ramane insa cu showroom-ul cu service pentru motocicletele Harley-Davidson.

„Vulturul” de la Fondul Proprietatea se aşteaptă la o explozie a dobânzilor – Capital. Miliardarul american Paul Singer, care deţine peste 15% din Fondul Proprietatea, anticipează o prăbuşire a cotaţiilor în pieţele de bonduri. Aceasta ar urma să fie o criză mai mare decât cea din anul 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Record pentru petrol – Cotaţia barilului de ţiţei Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2018
Record pentru petrol – Cotaţia barilului de ţiţei Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2018
Pieţele petrolului au urcat marţi pentru a şasea zi consecutiv, pe fondul temerilor privind înăsprirea livrărilor şi al majorării preţurilor gazelor naturale lichefiate (LNG) şi......
Fără impozite la diurnele şoferilor care efectuează transport internaţional – Proiect PNL
Fără impozite la diurnele şoferilor care efectuează transport internaţional – Proiect PNL
Parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia diurnele angajaţilor care efectuează transport internaţional ...
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat de Comisia Europeană, prevede construirea a 429 de ...
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,69% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 23 martie 2021. Şi indicele ...