5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.01.2015

Top RCA: Cum sunt liderii, aşa şi piaţa, Este clar ca BNR ar fi putut si ar putea sa intervina, Bănci grecești, scenariu românesc: "Vor pierde teren prin scădere organică, dar si  Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget. Citeste integral revista presei interne din 30 ianuarie 2015.
Economica.net - vin, 30 ian. 2015, 07:09
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 30.01.2015

Capital: Top RCA: Cum sunt liderii, aşa şi piaţa. Trei societăţi de asigurare vând aproape la fel de mult RCA cât toate celelalte şapte firme autorizate la un loc. Toţi cei trei asigurători din fruntea topului au avut sau au probleme financiare serioase.
Intrarea în procedură de redresare nu a oprit „titanii RCA” să domine în continuare, fără drept de apel, piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto. Doar ordinea în top s-a schimbat. Lider a devenit Carpatica Asig, care a reuşit o creştere cu 75 de milioane de lei a primelor brute, ajungând la 380 de milioane de lei la finele lui septembrie 2014, peste Euroins care, după o scădere substanţială, a ajuns la doar 321 de milioane de lei. Pe a treia poziţie vine Astra Asigurări, urmată de City Insurance.

ZF: Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget. ANAF a colectat TVA de doar 50,8 mld. lei, deşi prognozase că va aduna 54,6 mld. lei. Consumul însă a crescut cu 7,2% anul trecut. Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a strâns la buget în 2014 doar 50,8 mld. lei, deşi conform bugetului ar fi trebuit să strângă 54,6 mld. lei. Astfel, veniturile din TVA au scă­zut în 2014 pentru prima dată din 2009 încoace, anul crizei profunde, când economia s-a contractat cu 7,2%. Po­trivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile din TVA s-au contractat în 2014 cu 1,8%, iar explicaţia Fi­nanţelor este că au crescut rambursările de TVA.

EVZ: Comerțul și construcțiile, cele mai afectate de insolvență. În România, numărul de insolvențe nou deschise în 2014 a înregistrat o scădere semnificativă, comparativ cu anul 2013, când s-au înregistrat 27.924 de cazuri. Potrivit estimărilor Coface, numărul de a scăzut cu 28% anul acesta, până la 21.815 de proceduri deschise.

Cea mai „sănătoasă” regiune: Oltenia

În țară, evoluția a fost diferită, în funcție de distribuția teritorială. Bucureștiul este singura zonă în care numărul de proceduri deschise a rămas același. La polul opus, în Regiunea Sud Vest a țării, numărul de insolvențe s-a diminuat de la 3.199 la 1.839, cu 43%, cea mai amplă scădere la nivel național.

Bursa.ro: „Este clar ca BNR ar fi putut si ar putea sa intervina”. BNR: „Banca Nationala protejeaza stabilitatea sistemului financiar” Desi au trecut doua saptamani de la izbucnirea crizei creditelor in franci elvetieni (CHF), autoritatile nu au luat, inca, nicio masura, multumindu-se sa arunce problema de la una la cealalta. Conducerea executiva a BNR a anuntat, ieri, ca astazi va sustine o conferinta de presa. Potrivit surselor noastre, guvernatorul BNR Mugur Isarescu va vorbi, in cadrul evenimentului, despre problema creditelor in CHF. Buzduganul l-a aruncat inca de ieri, cand a transmis un comunicat de presa in care a precizat, printre altele, ca „situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB), dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc”.

Adevarul Financiar: Bănci grecești, scenariu românesc: „Vor pierde teren prin scădere organică”. Victoria Syriza în alegerile de la Atena și criza francului elvețian sunt doar doi dintre factorii care accelerează diminuarea cotei de piață a băncilor elene în România, apreciază bancherul. În urmă cu un deceniu, Lionăchescu a fost director general adjunct la Bancpost, controlată de banca grecească Eurobank, iar înainte de criză a fost pe punctul de a-și vinde compania de investiții către o altă bancă grecească, Piraeus Bank.

La jumătate anului trecut, băncile grecești (Eurobank/ Bancpost, Piraeus Bank, National Bank of Greece/ Banca Românească) dețineau 12,5% din activele sitemului bancar în ansamblu.

Te-ar mai putea interesa și
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Consumer Business Group anunță că a atins numeroase obiective în ultimul an prin extinderea ecosistemului Huawei Mobile Services (HMS). Compania consideră creșterea din 2022 ca fiind......
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Băncile din Ucraina şi Turcia se confruntă cu un risc "foarte mare" de pe urma restricţiilor asupra fluxurilor de capital, ...
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Piaţa tancurilor petroliere vechi cunoaşte o perioadă de boom, motivul principal fiind eforturile statelor occidentale ...
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Embargoul introdus de Uniunea Europeană pentru petrolul rusesc a făcut ca Grecia şi Bulgaria să reia discuţiile cu privire ...