5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 5.02.2014

Marea “înjumătăţire a ratelor” promisă de Guvern este frecție la picior de lemn, ce rămâne după ce a plecat FMI, despre una dintre cele mai scumpe autostrază din Europa < Comarnic-Braşov > şi război pe ardeii bio. Citeşte pe larg revista presei din 5 februarie 2014
Economica.net - mie, 05 feb. 2014, 04:53
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 5.02.2014

Capital: CALCUL – Marea “ÎNJUMĂTĂȚIRE A RATELOR” promisă de Guvern este frecție la picior de lemn pentru mulți. Rata la creditele pentru locuință și la cardurile de credit scade cu până în 20%. Câștigă serios cei cu împrumuturi de nevoi personale. Orice client bancar poate face același calcul consultând graficul de rambursare a creditului care arată cum este formată rata lunară. Pe un exemplu concret, la un credit  ipotecar de 130.000 de lei(apropiat de valoarea medie a creditelor de locuință) și luat pe 25 de ani(de asemenea perioada medie), rata lunară a junge, în cazul CEC Bank, la 702 lei, potrivit calculatorului Conso.ro. Din cei 702 lei plătibili lunar, principalul(partea din suma împrumutată , fără dobânzi) este de 244 de lei în timp ce dobânda este de 458 de lei. Aceasta înseamnă că reducerea costurilor va fi de 122 de lei (jumătate din principal), în niciun caz de 350 de lei, suma care ar însemna “înjumătățirea” anunțată de premier. Cu alte cuvinte, 50% înseamnă, în fapt, doar 17%. Mai mult, calculul este realizat în actualele condiții de piață care presupun dobânzi cu  mult mai mici decât în anii 2007-2008 când au fost contractate majoritatea creditelor ipotecare aflate în soldul băncilor. Pentru acele credite, reducerea este chiar mai mică.

ZF: FMI a plecat. Reducerea CAS rămâne în ceaţă, iar acciza la combustibili s-ar putea aplica din aprilie. Guvernul a ajuns la un acord la nivel tehnic cu FMI, iar programul rămâne, în linii mari, în direcţia cea bună, însă relaxarea fiscalităţii în acest an prin reducerea constribuţiilor sociale este „în ceaţă“, discuţiile pe această temă urmând să fie reluate în vară în funcţie de evoluţia încasărilor bugetare.

Adevărul: Două noi poduri peste Dunăre ar putea fi construite din bani europeni, în colaborare cu Bulgaria, dar Guvernul de la Bucureşti a uitat de aceste proiecte. Câteva proiecte comune România-Bulgaria au rămas în sertarele Guvernului de la Bucureşti, iar acum oamenii de afaceri din sistemul feroviar spun că au solicitat relansarea acestora, dar nu au primit niciun răspuns oficial. Este vorba, în principal, despre două noi poduri peste Dunăre, la Silistra şi la Turnu Măgurele.

ZF: Guvernul crede că a găsit piatra filozofală: să impulsioneze consumul fără să reducă taxele. Banii de la buget, adică banii noştri, vor fi folosiţi pentru ca băncile să îşi reducă portofoliul de credite neperformante printr-o schemă de rate compensate cu scutire de la plata impozitului pe venit. Scutirea de impozit va fi aplicată din 2016 până în 2018. În loc să îşi asume economii la buget şi reduceri corespunzătoare de taxe pentru relansarea consumului, guvernul Ponta crede că a găsit după un an de la instalare soluţia prin care să atingă mai multe ţinte de stimulare a economiei, fără a încărca însă deficitul bugetar pe 2014: statul îi va ajuta pe românii cu venituri de până la 1.600 de lei (nivelul aproximativ al salariului mediu pe economie) să-şi achite ratele la credite prin reducerea impozitului pe venit timp de doi ani.

Adevărul: Comarnic-Braşov este cea mai scumpă autostradă din România şi printre cele mai scumpe din Europa. Autostrada va costa 28 de milioane de euro pe kilometru potrivit ministrului Dan Şova, mai mult decât afacerea păguboasă cu Bechtel, companie care a încasat 23 de milioane de euro pe kilometru pentru Autostrada Transilvania. Autostrada Comarnic –Braşov va avea 60 de km lungime, din care 53,215 km autostradă propriu-zisă şi încă aproximativ 7 km legăturile (tot în regim de autostradă) spre localităţile pe lângă care trece, respectiv Sinaia, Buşteni, Predeal şi Râşnov.

EVZ: Război pe ardeii bio. Cine va câştiga lupta? Mai multe asociaţii ale fermierilor, precum şi o serie de ONG-uri se opun deciziei prin care compania Syngenta a primit patentul pentru un noi soi de ardei iute, rezistent la insecte. În 3 februarie 2014, o coaliţie extinsă formată din 34 de organizaţii neguvernamentale şi organizaţii de fermieri şi amelioratori printre care şi asociaţia de ţărani Eco Ruralis, a înaintat Oficiului European pentru Patente (OEP) din Munchen un document de opoziţie faţă de patentul pentru ardei acordat companiei Syngenta, se arată într-un comunicat remis de Eco Ruralis.

Hotnews: Lista posturilor pe care toti cablistii sunt obligati sa-i retransmita – acceptata integral de CNA. Digi 24, postul de stiri al RCS&RDS, intra in must carry. Lista include, in ordinea descrescatoare a audientelor, posturile Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, National TV, Romania TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV (CNA a retras recent licenta acestui post), Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, GSP TV, Trinitas TV, U TV, National 24 Plus, Music Channel, Look TV, Neptun TV, Speranta TV, Nasul TV, H!t Music Channel, Transilvania L!ve, TV H, Inedit TV, Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), comparativ cu pierderi de 16,9 miliarde de zloţi în 2022, conform......
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...