5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 5.03.2014

S-a dat liber la ţepuit partenerii de afaceri, cât de dependentă este Europa de gazul rusesc şi cum ar putea fi ameninţată securitatea energetică în cazul unui conflict cu Moscova şi tabloul complet al rezultatelor pe 2013 şi al indicatorilor de evaluare ai companiilor listate. Citeşte pe larg revista presei din 5 martie 2013
Economica.net - mie, 05 mart. 2014, 06:59
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 5.03.2014

Capital: Liber la ţepuit partenerii de afaceri. Înșelăciunea și delapidarea sunt tratate de noul Cod Penal într-o manieră cu mult mai blândă decât o făcea vechea lege, aceasta însemnând pedepse de până la patru ori mai mici. Un caz particular este înșelăciunea cu cecuri, una dintre cele mai frecvente infracțiuni de natură economică, din care rezultă prejudicii de sute de milioane de lei anual.

Hotnews: Cat de dependenta este Europa de gazul rusesc si cum ar putea fi amenintata securitatea energetica in cazul unui conflict cu Moscova. Statele europene sunt reticente in privinta impunerii unor sanctiuni economice Rusiei in urma interventiei militare in Crimeea. Au refuzat sa impuna masuri dure chiar si dupa o solicitare a Statelor Unite. Motivele nu sunt cunoscute, insa ar putea avea legatura cu faptul ca multe state europene sunt puternic dependente de gazul rusesc. Conform cifrelor Eurostat, la nivelul intregii Uniuni Europene, in anul 2012, dependenta energetica era de 53,3%, principalul furnizor de gaze in Europa fiind Rusia.

ZF: Tabloul complet al rezultatelor pe 2013 şi al indicatorilor de evaluare ai companiilor listate: capitalizarea cumulată este de aproape 10 ori mai mare decât suma profiturilor.  Profiturile cumulate ale celor mai importante 73 de companii listate pe bursă s-au majorat cu 22,1%, la 7,7 mld. lei (1,7 mld. euro), potrivit unei analize a ZF, în acord cu majorarea preţurilor acţiunilor, care au crescut pe ansamblu cu 20% anul trecut, cât a reprezentat avansul indicelui compozit al pieţei, BET-C. De la începutul acestui an indicele a pierdut însă circa 4%. Cele mai multe acţiuni par ieftine raportat la multiplii de valoarea contabilă şi de vânzări la care se tranzacţionează.

Adevărul: Volkswagen întâmpină dificultăţi în tentativa de a copia succesul Dacia cu un autoturism la fel de ieftin ca Loganul. Volkswagen este cel mai mare producător auto din Europa, dar încearcă de mai mult de un an să ajungă la costurile interne necesare pentru lansarea modelului. Preţul ar trebui să se situeze la 6.000-8.000 de euro, iar maşina ar urma să fie construită în China, cea mai mare piaţă din lume pentru autoturisme ieftine.

0-100.ro: Cum sta Romania cand e vorba de emisiile poluante ale masinilor noi si care e scorul Dacia in comparatie cu celelalte marci. In Romania, emisiile medii de CO2 ale masinilor noi vandute anul trecut s-au redus cu 8%, Olanda si Grecia fiind statele cu cele mai reduse emisii, arata o analiza a JATO Dynamics care tine cont de masinile noi vandute in 23 de tari europene. Anul trecut Renault a avut cele mai mici emisii/vehicul vandut, mai ales datorita celor 9.000 de masini electrice livrate, iar Dacia a urcat puternic pe locul 9, datorita faptului ca s-au cumparat modele cu motoare mai economice. Volvo, Mercedes si Skoda au fost intre marcile la care emisiile s-au redus puternic.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...