5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 6.06.2013

Despre falimentul oraşelor artificiael din România, supermarketurile cu cele mai mari importuri şi cele mai bune carduri de credit. Citeşte pe larg revista presei din 6 iunie 2013.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 05:10
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 6.06.2013

Hotnews: Falimentul localitatilor artificiale: 90 de primarii nu-si asigura nici macar un sfert din cheltuielile de functionare. Guvernul le face respiratie gura la gura. Cel putin 90 de municipii, orase si comune din Romania, peste jumatate aflate in regiunea de Nord – Est a tarii (mai ales in judetele Vaslui, Botosani, Bacau, Iasi si Neamt), nu isi acopera nici macar 25% din cheltuielile administrative, dar asta nu le impiedica sa faca cheltuieli care depasesc de sute de ori veniturile pe care sunt capabile sa le colecteze, preferand sa exercite incontinuu presiune pe Consiliile Judetene si pe Guvern, pentru a obtine bani prin diferite alte canale, sustine Institutul pentru Politici Publice (IPP). Doar in ultimul an, Guvernul a transferat acestor localitati sarace peste 65 milioane euro din Bugetul de Stat. IPP mai arata ca doar 10% din cele 3.200 de localitati din Romania „isi acopera integral din venituri proprii cheltuielile de functionare.

ZF: Adevărul de la raft: Lidl şi Kaufland, supermarketurile cu cele mai mari importuri. Produse ca napolitanele şi mezelurile importate anul trecut de nemţii de la Lidl au cântărit în balanţa comercială mai mult decât turbinele aduse de CEZ pentru parcul eolian de la Fântânele (Constanţa), cel mai mare de acest gen din România. Reţelele de supermarketuri Lidl şi Kaufland, care fac parte din grupul controlat de miliardarul german Dieter Schwartz, ocupă locurile 22 şi 34 într-un top al companiilor din România care realizează cele mai mari importuri, fiind astfel retailerii pe rafturile cărora se regăsesc cele mai multe produse aduse direct din străinătate, reiese dintr-un clasament al importatorilor furnizat către ZF de Institutul Naţional de Statistică.

România liberă: Ministerul Economiei salvează Aeronautica. Cum? O vinde!  Ministerul Economiei va procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova şi Romaero Băneasa. „Am avut o discuţie de dimineaţă cu managementul domeniului aeronautic. La nivelul Ministerului Economiei am luat decizia de a porni procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova şi Romaero”, a declarat miercuri Varujan Vosganian ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că în prezent sunt evaluate oportunităţile şi piaţa pe acest segment, iar procedural va fi necesară şi implicarea altor instituţii în acest proces.

Capital: Topul ansamblurilor rezidenţiale cu cele mai mici costuri la întreţinere. Eficienţa energetică a blocurilor noi îşi spune cuvântul în factura la utilităţi. Consumul este cu până la 40% mai mic decât în cazul blocurilor vechi, nereabilitate termic. Diferenţa se reduce simţitor la adăugarea costurilor de administrare specifice ansamblurilor noi, însă chiar şi aşa doar în trei cazuri din cele analizate de Capital se ajunge la facturi de întreţinere mai mari decât la blocurile vechi. Astfel, bucureştenii care se mută în blocuri noi pot obţine o reducere medie de circa 14% a facturii la întreţinere.

ZF: Investitorii străini îşi reglează poziţiile pe piaţa titlurilor de stat în lei, iar cursul reacţionează imediat. Cursul leu – euro a urcat miercuri la 4,4291 la BNR, faţă de 4,4008 marţi şi 4,35 săptămâna trecută, pe o piaţă destul de volatilă în care reglările de portofolii ale investitorilor pe titluri de stat au adus şi o presiune pe curs. Din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale, ca urmare a implicaţiilor că banca centrală a SUA – Fed va printa mai puţini bani, investitorii s-au grăbit să-şi marcheze profiturile de pe pieţele emergente sau să-şi mai reducă din poziţii.

Capital: Top cele mai bune carduri de credit. Aprobat de unele bănci chiar şi într-o singură zi, cardul de credit are costuri ridicate. Puţine bănci practică dobânzi sub 15%, alte costuri adăugându-se odată cu comisioanele de emitere, de administrare, pentru contul curent sau pentru retrageri de numerar. Capital a analizat ofertele pe care le poate primi în piaţă o persoană cu venituri lunare de 3.000 de lei, verificând şi situaţiile în care soţia, cu un salariu de 1.800 de euro, poate fi acceptată codebitor, astfel încât să fie aprobat un împrumut mai mare.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe To Lam, ministru al Securităţii Publice, în funcţia de preşedinte al ţării, au anunţat sâmbătă media din Vietnam, după demisia predecesorului său......
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat ...
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...