5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 6.11.2014

TOP 300 CAPITAL: Care este cel mai bogat român în acest moment - Ameninţare pentru Dacia. Magrebul atacă - "N-ai să schimbi o sută de lei" sau cum se face că plăţile cash cresc în România - Se schimbă legea contabilităţii - Povestea domnului Lee, coreeanul care a spart piața cu cele mai ieftine solarii ”la cheie” din România - Două companii energetice de stat negociază preluarea unor active din Republica Moldova. Citeşte pe larg revista presei din 6 noiembrie 2014
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 05:34
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 6.11.2014

Capital – TOP 300 CAPITAL. Ion Ţiriac este cel mai bogat român. Averea cumulată a milionarilor din Top 300 a ajuns la 22,47 miliarde de euro, în creștere față de 2013. Această sumă face ca ediția de anul acesta a Topului celor mai bogați români să reprezinte un punct de cotitură în evoluția averilor milionarilor: modifică trendul descendent înregistrat încă de la primele semne ale crizei economice.

Hotnews – N-ai sa schimbi o suta? Cum se face ca intr-o era tot mai digitalizata, platile cash cresc in Romania. Se feresc oamenii de tranzactiile prin banci din cauza comisioanelor sau creste economia neagra?

0-100.ro – Renault va inaugura pe 10 noiembrie uzina din Algeria, tara unde grupul vinde anual peste 100.000 de masini. Renault va inaugura pe 10 noiembrie uzina din orasul algerian Oran unde va fi produs modelul Symbol in 25.000 de unitati/an. Investitiile franco-algeriene sunt de 50 milioane euro, dar spre deosebire de uzina din Maroc, cea algeriana va vinde pe plan local, nu va exporta. In Algeria se vand anual peste 400.000 de masini, dintre care 74.000 Renault si 37.000 Dacia. Algeria este de zece ori mai intinsa ca Romania (2,3 milioane kmp), iar populatia este de 38 milioane locuitori. Algeria e condusa din 1999 de autoritarul Abdelaziz Bouteflika, veteran al sangerosului razboi de independenta contra Frantei, din anii 60′. Puterea este concentrata in mainile sale, iar la alegerile din aprilie 2014 a obtinut 81% din voturi, castigand al patrulea mandat.

Hotnews – Finantele vor modifica Legea contabilitatii de anul viitor, largind sfera microintreprinderilor care pot aplica sistemul simplificat de contabilitate. Incepand de la 1 ianuarie 2015, va intra in vigoare o Ordonanta de Urgenta potrivit careia microintreprinderile vor beneficia de o serie de scutiri in privinta raportarii financiare, spotrivit Proiectului publicat de Finante.Documentul ar putea fi aprobat in urmatoarea sedinta de Guvern, spun surse din cadrul initiatorilor.

ZF – Ministrul energiei: Două companii energetice de stat negociază preluarea unor active din Republica Moldova.  Două companii de stat din sectorul energiei negociază în prezent preluarea unor active din Republica Moldova, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. „Două companii unde statul deţine pachete de acţiuni negociază de preluare a unor active din străinătate”, a spus ministrul într-o conferinţă organizată de ZF.

ZF – Povestea şefului român de la Zara: „Primul meu MBA a fost atunci când am vândut ziare în Franţa“.  Paul Cuza (41 de ani), românul care conduce operaţiunile locale ale Inditex (proprietarul Zara), cu afaceri cumulate de peste 175 mil. euro anul trecut, spune că un moment de cotitură în cariera sa a fost atunci când a vândut ziare în faţa unui supermarket din Franţa. „Momentul care mi-a marcat cu adevărat evolu­ţia a fost «experienţa franceză». Când glumesc cu prietenii spun că vândutul ziarelor a fost „primul meu MBA“, spune executivul la primul său interviu. Paul Cuza deţine de asemenea un Executive MBA oferit de Asebuss.

Agrointeligenta – Povestea domnului Lee, coreeanul care a spart piața cu cele mai ieftine solarii ”la cheie” din România

Bursa – Preţul petrolului OPEC, sub 80 dolari/baril, pentru prima dată în ultimii patru ani. Preţul mediu al petrolului produs de OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) a scăzut sub 80 de dolari barilul pentru prima oară în ultimii patru ani, dat fiind că Arabia Saudită şi alte state membre ale cartelului care asigură 40% din ţiţeiul mondial îşi menţin cotele, în condiţiile încetinirii creşterii cererii de profil.

ZF – Comerţul alimentar a pierdut în criză 30.000 de locuri de muncă.  Criza financiară şi expansiunea agresivă a lanţurilor de supermarketuri şi hipermarekturi au şters în perioada 2008-2013 de pe hartă aproape 13.000 de companii din comerţul alimentar şi au dus la dispariţia a peste 30.000 de locuri de muncă, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Cele mai multe afaceri care au tras obloanele sunt mici businessuri antreprenoriale care nu au rezistat scăderii consumului începând cu 2009 şi nici asaltului de magazine moderne – hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount, cash&carry şi proximitate – care s-au aşezat în coasta micilor comercianţi independenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel SpA a încheiat un acord cu firma algeriană de stat Sonatrach, conform căruia compania italiană de utilităţi va plăti mai mult pentru gazele naturale, în urma majorării preţurilor pe......
Suedia a semnalat o a patra scurgere de gaze la conductele Nord Stream
Suedia a semnalat o a patra scurgere de gaze la conductele Nord Stream
Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt ...
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație Meta Estate Trust
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație Meta Estate Trust
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație al Meta Estate Trust începând cu 29 septembrie, a anunțat compania.
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
Compania de tehnologie şi transformare digitală R Systems vrea să angajeze peste 50 de specialiști IT în România până ...