5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 7.05.2014

Maşinile vor deveni mai urâte, Guvernul vrea CAS obligatoriu pentru toate veniturile persoanelor fizice cu activitati independente, frăţia dintre OMV şi Gazprom, Isarescu spune că a devenit chiar mai greu sa faci afaceri in Romania şi despre România, Rusia şi gaze. Citeşte pe larg revista presei din 7 mai 2014
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 05:08
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 7.05.2014

Hotnews – Guvernul catre Comisia Europeana: CAS obligatoriu pentru toate veniturile persoanelor fizice cu activitati independente. Guvernul intentioneaza sa extinda baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii la toate veniturile obtinute de persoane fizice din activitati independente, potrivit Programului de convergenta 2014-2017. Guvernul mai arata insa ca „va incerca” sa reduca semnificativ contributiile la asigurarile sociale din a doua parte a anului 2014. De asemenea, in anul 2016 salariul minim pe economie va ajunge la 1.200 de lei.

Capital – RAPORT: Și în 2020 vom fi dependenți de gazele rusești. În ultimii ani dependența României față de gazele naturale rusești s-a redus, însă fără import consumul național nu poate fi acoperit. Independența energetică a României este asemenea “fetei morgana”: multe planuri sau proiecte cu care ne amăgim de la un an la altul. Acum, după ce anul trecut unul dintre cele mai importante proiecte care urma să reducă din dependența României față de Gazprom s-a evaporat – proiectul Nabucco West, se pune tot mai mult în discuție exploatarea gazelor off-shore și mai nou gazele naturale din șisturi, unde lucrările de explorare ale americanilor de la Chevron sunt ca într-un joc de ping-pong.

ZF – Isărescu: Divorţul dintre bănci şi întreprinderi este încă dominant. Sperăm într-o apropiere.  Guvernatorului BNR Mugur Isărescu i-a mai revenit zâmbetul pe buze după ce a văzut ultimele date pe luna martie, care indică o revenire a creditării, „piatra de moară“ a economiei în anii de criză. Însă redresarea creditării nu este foarte viguroasă, „divorţul“ dintre bănci şi companii fiind încă dominant. „Creditarea îşi revine, nu doar pe sectorul imobiliar, ci şi pe consum, ceea ce este îmbucurător. Sperăm din toată inima într-o apropiere reciprocă între bănci şi întreprinderi, nu divorţul care este încă dominant.

0-100.ro: Normele tot mai stricte pentru emisiile de CO2 vor aduce elemente neplacute ochiului in designul masinilor, spune seful de design al Volkswagen. Simplitatea este esentiala pentru un design auto reusit, iar normele tot mai stricte de emisii pe care automobilele trebuie sa le respecte vor duce la aparitia unor elemente decorative si grafice neplacute ochiului, spune seful de design al Vokswagen Group, Walter de Silva. Pana la finalul deceniului se vor vedea primele semne nefaste, iar dupa 2020 aceste elemente se vor inmulti, mai spune renumitul designer.

Hotnews: Isarescu: A devenit chiar mai greu sa faci afaceri in Romania. Cand mi-a spus cat trebuie sa plateasca firma impozit pe profit, i-am trantit telefonul in nas contabilului. Mi se pare ca a devenit chiar mai greu sa faci afaceri in Romania”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care este si actionarul unei companii ce produce vin, aratandu-se indignat de povara fiscala pe care o firma trebuie sa o suporte. „Intr-un trimestru am platit 3 miliarde de lei vechi catre stat. Cand mi-a spus cat trebuie sa plateasca firma impozit pe profit, i-am trantit telefonul in nas contabilului”, a spus Isarescu, referindu-se la firma la care este actionar, Mar SRL.

România liberă: Frăţia OMV-Gazprom. Deşi Uniunea Europeană a decis renunţarea la construirea gazoductului South Stream, în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei, şi a cerut europenilor ca negocierile cu Rusia să fie făcute ca un bloc, Austria a ocolit Comisia Europeană şi a încheiat propriul acord bilateral cu Moscova privind construirea conductei de transportare a gazului rusesc.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
AFM a publicat lista cu solicitanţii aprobaţi în etapa a doua a programului Rabla pentru Electrocasnice
AFM a publicat lista cu solicitanţii aprobaţi în etapa a doua a programului Rabla pentru Electrocasnice
Lista cu solicitanţii aprobaţi în a doua etapă a programului "Rabla pentru Electrocasnice" a fost publicată pe site-ul ...
Tanczos: România a închis două dintre cele trei centrale de ardere pentru care a fost trimisă în judecată
Tanczos: România a închis două dintre cele trei centrale de ardere pentru care a fost trimisă în judecată
 România a închis definitiv două dintre cele trei centrale de mare ardere pentru care a fost trimisă în judecată şi, ...
Bugetul Ministerului Muncii are nevoie de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru pensii în 2022 – Budăi
Bugetul Ministerului Muncii are nevoie de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru pensii în 2022 – Budăi
Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie în 2022 de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru ...