5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 7.05.2015

Cum arata noul proiect de lege care reda autoritatilor dreptul de a accesa datele utilizatorilor de telefonie si internet si cat timp pot fi stocate aceste date - Ce impact are majorarea salariului minim din iulie în costurile unui patron - O comparație: diferențe între Prognoza de primăvară a CE și perspectiva României despre ea însăși - Interviu cu Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Iran la Bucureşti. Citeşte pe larg revista presei din 7 mai 2015
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 05:05
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 7.05.2015

Cum arata noul proiect de lege care reda autoritatilor dreptul de a accesa datele utilizatorilor de telefonie si internet si cat timp pot fi stocate aceste date – Hotnews. Proiectul de modificare a Legii 506/2004, semnat miercuri la Palatul Cotroceni de liderii partidelor politice, reda autoritatilor dreptul de accesa datele utilizatorilor de telefonie si internet, dupa ce decizia Curtii Constitutionale din iulie 2014 a lasat temporar organele judiciare si Serviciile de Informatii in imposibilitatea de a mai accesa pana si datele retinute oricum de operatori in scop de facturare. Proiectul prevede ca accesul la date se face la solicitarea unei instante de judecata sau cu autorizarea prealabila a judecatorului. Pe de alta parte, datele celor pentru care s-a facut o astfel de solicitare nu vor fi sterse si anonimizate de furnizori pana la maxim 5 ani sau, dupa caz, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.

Ce impact are majorarea salariului minim din iulie în costurile unui antreprenor: 1,3 milioane de angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie – ZF. Costul total al unui angajator care are 100 de salariaţi plă­tiţi la nivelul salariului minim pe economie va creşte cu circa 8% de la începutul lunii iulie, de când va intra în vigoare o decizie adoptată anul trecut prin hotărâre de guvern (HG 1091/2014). În prezent, valoarea salariului minim pe economie este de 975 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă că o companie cu 100 de salariaţi plătiţi la acest nivel are o masă salarială lunară de aproape 120.000 de lei, aceste costuri incluzând atât taxele aferente angajatorului, cât şi ale angajatului. Începând cu luna iulie a acestui an, salariul minim se va majora cu 7,7%, până la 1.050 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă că masa salarială pe care angajatorii cu 100 de salariaţi plătiţi la nivelul minim va ajunge la peste 129.000 de lei pe lună.

Auchan a ratat ţinta de 1 mld. euro în primul an cu Real „încorporat“ – ZF. Auchan România, unul dintre cei mai mari retaileri locali, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,7 miliarde de lei (848 mil. euro), în creştere cu 64% faţă de anul precedent, însă cu mult sub nivelul de un miliard de euro bugetat pentru 2014, anul în care a grupul francez a reuşit să integreze magazinele Real.

O comparație: diferențe între Prognoza de primăvară a CE și perspectiva României despre ea însăși – CURSDEGUVERNARE.ro.

Interviu cu Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Iran la Bucureşti – Bursa.

China revine în top. Cum au evoluat principalele economii, de-a lungul istoriei – DIGI24. Premieră mondială pentru secolul XXI: economia Chinei este prima din lume, din punct de vedere al puterii de cumpărare. Totuşi, istoricii amintesc faptul că Beijingul îşi recapătă un titlul pe care l-a deţinut mult timp de-a lungul istoriei.

Te-ar mai putea interesa și
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă 5.000 de dolari, atingând un minim situat în jurul valorii de 61.000 USD....
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...