5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 7.08.2013

Industria românească intră în comă fără speculatori, despre cei mai mari angajatori şi noile reglementări de pe piaţa tutunului. Citeşte pe larg revista presei din 7 august 2013
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 05:00
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă - 7.08.2013

Capital: Industria românească intră în comă fără speculatori. Dezvoltatorii de spaţii industriale nu mai construiesc decât în urma unor contracte ferme, ponderea acestui tip de tranzacţii crescând în trimestrul doi la 23% de la 6%. Mulţi dintre investitorii care şi-au pariat banii pe relansarea industriei româneşti au rămas cu suprafeţe imense de terenuri nedezvoltate, care generează anual pierderi. Peste 1.200 de hectare de teren au fost cumpărate în jurul marilor oraşe pentru construcţia de spaţii industriale şi logistice, însă în ultimii ani nu s-a mai construit aproape nimic. Numai în jurul Bucureştiului stau neînchiriaţi circa 140.000 mp de spaţii industriale, iar în oraşe precum Timişoara, Arad sau Ploieşti, gradul de neocupare se ridică la 13-15%, potrivit DTZ Echinox. Sectorul stă practic pe loc, de vreme ce suprafaţa spaţiilor disponibile este similară cu cea de anul trecut, şi asta pentru că au fost livrate puţine proiecte, iar absorbţia spaţiilor construite este extrem de greoaie.

ZF – Indicatorul crizei pentru cei mai mari 100 de angajatori: minus 36.000 de angajaţi faţă de anul 2008. Cei mai mari 100 de angajatori, care au împreună 520.000 de angajaţi (12% din totalul la nivelul întregii economii), au raportat o scădere de 36.000 de salariaţi în perioada 2008 – 2012, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului. Faţă de 2011 însă, “soldul” net a fost pozitiv, numărul de angajaţi din aceste companii fiind cu 1.000 mai mare în 2012. Cel mai mare angajator în această perioadă a fost Kaufland, care a angajat peste 4.000 de oameni în anii crizei, iar cele mai multe reduceri de personal au fost făcute în rândul companiilor de stat (CFR şi Poşta Română) sau în firmele care derulează programe de restructurare (Petrom, ArcelorMittal sau Romtelecom).

ZF – Radiografia ministerelor: Transporturile au avut pe mână 25 miliarde de euro în ultimii zece ani şi au făcut doar 320 km de autostrăzi, iar trenurile merg în continuare cu 43 km/oră. Ministerul Transporturilor, una dintre cele mai „bogate“ instituţii de stat, a avut la dispoziţie în ultimii zece ani (2004-2013) un buget cumulat de peste 25 de miliarde de euro, însă aceşti bani nu s-au reflectat în calitatea sau dezvoltarea reţelei de infrastructură de transport. România are în prezent doar 548 de kilometri de autostrăzi, din care 320 de kilometri inauguraţi în ultimul deceniu, iar pe liniile ferate se circulă cu o viteză medie de doar 43 de kilometri/oră.

Adevărul – Harta salariilor: după criză, sărăcia a lovit România şi a ocolit Bulgaria. Scumpirile au depăşit creşterea salariilor românilor în perioada 2009-2013, salariul orar a scăzut dramatic, iar riscul de sărăcie a avansat, în timp ce Bulgaria domină topul majorărilor salariale din UE. În perioada 2009-2012, salariile românilor au crescut, în medie, cu 19,2%, dar preţurile au avansat cu 20,9%, astfel că puterea de cumpărare a scăzut cu 1,7%, în principal din cauza măsurilor de austeritate. Pentru comparaţie, în Bulgaria puterea de cumpărare a crescut cu 5,4%, vecina noastră de la sud de Dunăre fiind astfel prima într-un top al majorării veniturilor întocmit de Institutul Sindical European (The European Trade Union Institute – ETUI).

Capital: Noua directivă dăunează grav afacerilor cu tutun. Aproape 20.000 de şomeri, câteva sute de milioane de euro la buget şi creşterea contrabandei sunt doar câteva din efectele pe care le-ar aduce noile reglementări de pe piaţa tutunului. După ce, în luna decembrie anul trecut, Comisia Europeană (CE) a adoptat propunerea de revizuire a directivei în domeniu, toți jucătorii din industria tutunului, atât cultivatorii cât și distribuitorii, au fost luați prin surprindere. Cu atât mai mult cu cât reprezentanții CE estimează că proiectul va fi adoptat în 2014 și va intra în vigoare în perioada 2015-2016. România nu este de acord cu propunerile făcute la nivelul CE și se opune principalelor prevederi, printre care interzicerea țigaretelor slim, a celor cu arome sau mărirea avertismentelor de sănătate până la 75% din suprafața pachetului.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...