1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 8.07.2014

Bilanţ la trei luni de supra-acciză la carburanţi, scheletele din dulapurile băncilor româneşti, despre o nouă criză în Cipru şi  Rockefeller ar putea ieşi de pe piaţa din România în doi ani. Citeşte pe larg revista presei din 8 iulie 2014

08 iul, 2014 | ECONOMICA.net

Capital - BILANȚ la trei luni de la supra-acciză: Carburanți mai scumpi, vânzări mai mici. Au trecut trei luni de la introducerea supra-accizei de 7 eurocenți/litru de benzină și motorină, perioadă în care prețurile carburanților au fluctuat în sus și în jos, ajungând la un nivel mult mai mare față de cel de la 1 aprilie. Vânzările sunt în scădere, iar în loc de venituri suplimentare, statul s-a trezit cu o gaură lunară de 11 mil. euro în buget. În ultimele șase luni, prețurile carburanților comercializați de companiile petroliere de pe piața românească au crescut semnificativ, România fiind țara în care s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețului la benzină.

Bursa - Cipru: După prima confiscare, urmează alta.  Locuitorii din Cipru se pot considera norocoşi. Au prilejul să vadă (şi, mai ales, să simtă) îndeaproape cum se scrie istoria finanţelor mondiale. Micuţul stat insular pare să se fi transformat într-un adevărat centru al inovaţiei financiare europene, al cărei scop, însă, nu este să ne ducă pe noi culmi ale dezvoltării, ci să încerce să astupe găurile pe care le-au creat politici publice şi decizii de afaceri luate de persoane pentru care cuvântul "prudenţă" a reprezentat un termen exotic şi nepotrivit timpurilor. După ce, anul trecut, autorităţile cipriote şi Troica creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) s-au înţeles să confişte banii deponenţilor, folosind aproape jumătate din depozitele negarantate de la Bank of Cyprus pentru recapitalizarea acesteia, acum Guvernul şi Banca Centrală de la Nicosia nu vor să le dea deponenţilor (transformaţi, cu forţa, în acţionari) posibilitatea să îşi păstreze deţinerile băgate pe gât, drept "compensaţie". Conducerea Bank of Cyprus (BoC) a anunţat, vineri, că directorii băncii vor începe să "exploreze" interesul investitorilor pentru o potenţială majorare a capitalului.

ZF - Nicolae Cinteză, BNR: Ce rost are ca băncile să facă profit dacă nu-şi recunosc problemele? BNR stimulează băncile să recunoască situaţiile în care nu mai au şanse rezonabile de recuperare a expunerilor, dar deciziile efective de curăţare a bilanţurilor le aparţin bancherilor care altminteri sunt chemaţi prin reglementări să calculeze deprecierile conform standardelor, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Capital: Rockefeller ar putea ieşi de pe piaţa din România în doi ani. Europa Emerging Europe, unul dintre fondurile de investiţii gestionate de Europa Capital, al cărui pachet majoritar de acţiuni a fost achiziţionat în octombrie 2010 de Rockefeller Group International, a avut la dispoziţie 164 milioane euro pentru investiţii imobiliare orientate cu precădere către România şi Bulgaria. Până la sfârşitul perioadei de investiţii, încheiată recent, managerii fondului au reuşit să plaseze 130 milioane euro din suma atrasă de la acţionari, aproximativ jumătate fiind absorbită de piaţa românească.

Adevărul: ANALIZĂ Creditele toxice ale băncilor ating în premieră pragul de 10 miliarde de euro şi le depăşesc pe cele sănătoase. Soldul net al creditelor clasificate ca „îndoielnice“ a ajuns, în aprilie, la 2,43 miliarde de lei, iar al celor de la categoria „pierdere“ – la 42,02 miliarde de lei, arată statisticile BNR. Suma acestora, de 4,43 miliarde de lei, ajunge în premieră la pragul de 10 miliarde de euro.

ZF: OBI îşi goleşte rafturile în România şi face loc pentru extindere grecilor de la Jumbo. Retailerul german de bricolaj OBI, care în perioada 2008 - 2010 a investit 30-40 de milioane de euro într-o reţea de şapte magazine în România, blocând ulterior procesul de expansiune, a început să-şi lichideze stocurile de marfă în condiţiile în care compania va ieşi de pe piaţa locală până la sfârşitul lunii viitoare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO