1EUR = 4.7612 RON | Bucureşti 27 º

Economie

5 tradiţii din România care dăinuiesc de veacuri

Anumite sate din România păstrează încă vie tradiţia moştenită de la străbuni de secole. Iar trecerea timpului nu a ştirbit din strălucirea acestor obiceiuri, sărbatorite cu fast şi în prezent. Vezi ce datini mai păstrează românii cu sfinţenie

03 noi, 2013 | ECONOMICA.net

Cele mai multe tradiţii par sa dăinuie încă în zona Transilvaniei. Nici Moldova nu se lasă însă mai prejos, având la rândul său câteva obiceiuri care sunt ţinute în fiecare an de localnicii unor sate.

Sărbătoarea hărniciei

În a doua zi de Paşte, în satul Mocod din Bistriţa-Năsăud se practică un obicei de alegere a celor mai harnici doi flăcăi din localitate, care sunt numiţi "crai" şi care au dreptul să îi pedepsească pe alţi doi feciori leneşi.

Acest obicei de primăvară, vechi de pe la 1.600, după cum spun localnicii, îşi are rădăcinile din perioada în care satele grănicereşti îşi alegeau conducătorii şi este un elogiu adus celor mai harnici tineri din sat.

După aplicarea pedepsei, fiecare "păcătos" care a fost purtat pe brate în jurul bisericii şi bătut la tălpi cu bricele în fiecare colţ al acesteia a mulţumit craiului pentru dreapta judecată, promiţând, totodată, că se va îndrepta. După încă o repriză de cântec, joc şi voie bună, toată lumea s-a îndreptat spre râul Someş, pentru "spălarea de păcate" şi pentru prosperitate, potrivit Mediafax.
 
Corida fetelor nemăritate

Boul înstruţat sau împănat este una dintre cele mai interesante şi arhaice tradiţii care a supravieţuit într-o arie foarte restrânsă din Transilvania.

Conform traditiei, în localitatea Mănăstirea de lângă Dej, în fiecare an fetele nemăritate sunt puse la încercarea de a stăpâni un bou împodobit, lăsat liber pe străzi.

Citeşte mai mult pe Dailybusiness.ro

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO