56,2% dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi – INSCOP

Mai mult de jumătate dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi şi că aceştia nu ar trebui să se stabilească în România, conform unui sondaj INSCOP.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 08:17
56,2% dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi - INSCOP

Astfel, 56,2% dintre respondenţi cred că România nu ar trebui să primească refugiaţi, în timp ce 35,5% cred că ar trebui să primească, iar 8,3% au ales varianta ‘nu ştiu sau nu răspund’.

Dintre cei care cred că România trebuie să primească refugiaţi, 82,1% consideră că ţara noastră trebuie să stabilească singură cota pe care o poate primi, iar 14,6% spun că ar trebui primit numărul de refugiaţi cerut de UE, în timp ce procentul non-răspunsurilor a fost de 3,3%, scrie Agerpres.

Potrivit sondajului, 26,5% dintre români ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească în România, în timp ce 65,3% susţin contrariul. În această chestiune, procentul non-răspunsurilor a fost de 8,2%.

Barometrul arată că 95,8% dintre români declară că au auzit de criza refugiaţilor din Orientul Mijlociu, 2,2% că nu au auzit despre această situaţie, iar 2% nu ştiu sau nu au răspuns.

41,7% dintre respondenţi cred că refugiaţii adunaţi la graniţele UE au plecat din ţările lor din cauza războiului din Orientul Mijlociu, în timp ce 23,4% cred că este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3% că este vorba de imigranţi care vin spre vechiul continent din cauza sărăciei din zonele lor de origine. 5,9% cred că imigranţii sunt, în primul rând, persoane care ar prefera să trăiască în UE, iar 5,7% nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

Sondajul mai relevă că 29,5% dintre respondenţi sunt de acord că România ar putea deveni ţară de tranzit pentru imigranţii din Orientul Mijlociu în mare şi foarte mare măsură, în timp ce 22,5% au ales varianta ‘nici în mică nici în mare măsură’, 37% ‘în mică şi foarte mică măsură’, iar 11% ‘nu ştiu sau nu răspund’.

De asemenea, 23,9% dintre români cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de destinaţie pentru imigranţi, 21,8% au optat pentru varianta ‘nici în mică nici în mare măsură’, 44,3% pentru ‘în mică şi foarte mică măsură’, iar 10% nu ştiu sau nu răspund.

24,4% dintre români ar fi de acord cu stabilirea refugiaţilor în localitatea lor, 67,1% şi-au exprimat dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 8,5%.

Directorul general INSCOP, Darie Cristea, consideră că opinia publică din România are o poziţie conservatoare şi prudentă.

‘Este o poziţie comună în statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decât România. Adevărul este că europenii, deci inclusiv românii, nici nu au văzut coerenţa şi stăpânirea situaţiei pe care le aşteptau de la instituţiile europene’, arată el.

‘Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 10-15 septembrie.

Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, într-un total de 85 de localităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...