Armata rusă n-a înregistrat progrese majore în ultimele 24 de ore în Ucraina, susțin serviciile secrete britanice. Șeful ONU ajunge săptămâna viitoare la Moscova și Kiev. Kievul anunță că Rusia a reluat atacurile asupra uzinei Azovstal – Război în Ucraina, ziua 59 – LIVE TEXT

Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei. Forţele ruse şi-au reluat loviturile aeriene şi încearcă să pătrundă în forţă în combinatul Azovstal. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a pledat sâmbătă pentru pace şi depăşirea conflictelor, într-un mesaj transmis cu ocazia Paştelui. Ministerul Apărării din Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au doborât un avion de luptă ucrainean Su-25 şi au distrus trei elicoptere MI-8 pe un aerodrom din regiunea Harkov. Taiwanul donează opt milioane de dolari Primăriei Kievului și pentru șase spitale din Ucraina. Forţele aeriene şi navale ruse nu au reuşit să-şi impună controlul, din cauza eficienţei apărării aeriene şi navale ucrainene, au anunțat serviciile secrete britanice. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va vizita săptămâna viitoare Rusia, unde va fi primit de Vladimir Putin, iar două zile mai târziu va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Pentagonul a invitat 40 de ţări aliate să se întâlnească în Germania marţi pentru a discuta despre nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei.
AGERPRES - sâm, 23 apr. 2022, 11:11
Armata rusă n-a înregistrat progrese majore în ultimele 24 de ore în Ucraina, susțin serviciile secrete britanice. Șeful ONU ajunge săptămâna viitoare la Moscova și Kiev. Kievul anunță că Rusia a reluat atacurile asupra uzinei Azovstal - Război în Ucraina, ziua 59 – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 59

Kievul susține că a recucerit trei localități în apropiere de Harkov. Luptele continuă în est și sud

Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării, relatează AFP.

„Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka”, a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Dintre cele trei localităţi situate la nord de Harkov, Prudianka este cea mai apropiată de frontiera rusă, la doar 15 km de aceasta.

Potrivit guvernatorului, bombardamentele ruseşti în regiunea sa s-au soldat cu doi morţi şi 19 răniţi în ultimele 24 de ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, oraşul Harkov însuşi, bombardat cu regularitate de artileria rusă, rămâne „parţial blocat” de forţele ruse, care „îşi întăresc poziţiile” în sudul oraşului.

Forţele ruse îşi continuă de altfel ofensiva în districtele Izium şi Barvinkove, urmârind să „preia controlul asupra reţelei de căi ferate”, potrivit ministerului. Acestea încearcă de asemenea să încercuiască poziţiile fortificate ale armatei ucrainene în zona de la limita regiunilor Doneţk şi Lugansk, care formează bazinul Donbas şi pe care Moscova a confirmat vineri că vrea să-l preia sub „control total”.

În regiunea Doneţk, trupele ruse „îşi concentrează eforturile” în zona dintre Slaviansk şi Kramatorsk, potrivit lui Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În zona Lugansk, trupele ruse „continuă să atace” oraşele Rubijne şi Severodoneţk, capitala de facto a părţii acestei regiuni rămase sub control ucrainean, conform guvernatorului său Serghii Gaidai.

În sudul ţării, altă ţintă a forţelor ruse, acestea „încearcă să-şi continue ofensiva asupra oraşului Guliaipole”, aflat la jumătatea distanţei între Zaporojie şi oraşul portuar martir Mariupol, a afirmat Arestovici.

Ofensiva rusă continuă şi în regiunea situată între Herson, singura capitală administrativă capturată de ruşi încă din primele zile ale invaziei, şi Mikolaev (Nikolaev), spre Odesa.

Peste 20 de țări au confirmat că vor participa la convorbirile privind apărarea Ucrainei inițiate de americani

 

Peste 20 de ţări şi-au confirmat participarea la convorbirile privind apărarea axate pe Ucraina prevăzute pentru marţi, la baza aeriană Ramstein din Germania, informează Departamentul Apărării de la Washington, relatează sâmbătă dpa, citată de Agerpres.

În jur de 40 de ţări au fost invitate la conferinţa de la Ramstein, care este una dintre cele mai mari baze americane de peste hotare, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

El nu a precizat ce ţări au acceptat invitaţia făcută de secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

La reuniune au fost invitate şi ţări care nu sunt membre NATO, iar întâlnirea nu are loc sub umbrela Alianţei occidentale.

Kirby a declarat anterior că unul dintre scopurile consultărilor este asigurarea securităţii durabile şi a suveranităţii Ucrainei. De aceea, discuţiile ar trebui să se concentreze pe nevoile de apărare ale Ucrainei dincolo de războiul declanşat de Rusia.

Faptul că peste 20 de ţări au acceptat deja să participe într-un termen atât de scurt este un semn al importanţei pe care SUA şi aceste ţări o acordă nevoilor de apărare ale Ucrainei, a spus Kirby.

Guvernul SUA a anunţat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina anterior în această săptămână.

Kievul anunță că Rusia a reluat atacurile asupra uzinei Azovstal din Mariupol

 

Forţele ruse şi-au reluat loviturile aeriene şi încearcă să pătrundă în forţă în combinatul Azovstal, unde forţele ucrainene rămase în Mariupol rezistă în continuare, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, relatează Reuters.

„Duşmanul încearcă să sufoce rezistenţa finală a apărătorilor Mariupol în zona Azovstal”, a spus Oleksii Arestovici într-o intervenţie la televiziunea naţională.

Forţele ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore în pofida intensificării activităţii, în condiţiile în care contraatacurile ucrainene continuă să le obstrucţioneze eforturile, a anunţat sâmbătă dimineaţă serviciul britanic de informaţii militare.

În pofida faptului că Rusia pretinde că a cucerit portul Mariupol, luptele grele continuă să facă să eşueze tentativele Moscovei de a ocupa oraşul, afectându-i avansul în regiunea Donbas, a postat pe Twitter Ministerul Apărării de la Londra într-un buletin de informaţii regulat.

Patriarhul Kiril al Rusiei pledează pentru pace în mesajul său de Paște

 

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a pledat sâmbătă pentru pace şi depăşirea conflictelor, într-un mesaj transmis cu ocazia Paştelui Ortodox, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Azi, când lumea este dezbinată de conflicte şi contradicţii, când ura, frica şi ostilitatea şi-au făcut sălaş în inimile multor persoane, este important să nu uităm de credinţa creştină şi de a ne arăta iubirea faţă de semenii noştri, singura care poate vindeca rănile provocate de rău şi de falsitate”, se arată în mesaj.

Patriarhul Kirill a făcut totodată apel la menţinerea „unităţii între creştinii ortodocşi” şi la rugăciune pentru „triumful unei păci durabile”.

„Fie ca rănile şi dezbinările să fie alinate de harul divin”, a spus el.

Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit anterior „operaţiunea specială” rusă din Ucraina, ceea ce a fost, potrivit experţilor, unul dintre motivele suspendării întâlnirii dintre patriarhul Kirill şi papa Francisc, ce urma să aibă loc în iunie la Ierusalim.

Întrebat despre motivul pentru care nu a călătorit în Ucraina, în semn de sprijin faţă de această ţară, papa Francisc a spus că în condiţiile actuale „nu poate face nimic care să pună în pericol obiective majore, precum posiblitatea de a se obţine o încetare a focului sau cel puţin deschiderea unui coridor umanitar”.

Moscova susține că a doborât un avion de luptă și a distrus trei elicoptere ucrainene în Harkov

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au doborât un avion de luptă ucrainean Su-25 şi au distrus trei elicoptere MI-8 pe un aerodrom din regiunea Harkov, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina nu a reacţionat până acum la anunţul părţii ruse, notează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a mai precizat că forţele sale au distrus 66 de ţinte militare în Ucraina în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, informează TASS.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a capturat un mare depozit de arme în aceeaşi regiune, în care s-ar fi aflat tone de muniţie, potrivit TASS.

Taiwanul donează opt milioane de dolari Primăriei Kievului și mai multor spitale din Ucraina

Ministrul de Externe din Taiwan i-a transmis vineri primarului capitalei ucrainene că democraţiile lor se află „pe linia frontului rezistenţei” împotriva unor vecini mari şi autoritari, anunţând o donaţie de opt milioane de dolari către Kiev şi instituţiile medicale din Ucraina, informează Reuters.

Războiul din Ucraina este privit cu multă simpatie în Taiwan, unde mulţi văd paralele între invazia Rusiei şi presiunea militară din partea Chinei, care percepe insula guvernată democratic drept propriul său teritoriu.

Taiwanul a condamnat invazia rusă, s-a alăturat sancţiunilor occidentale şi a donat 20 de milioane de dolari pentru refugiaţii ucraineni, majoritatea adunaţi de la populaţie. China nu a condamnat Rusia şi a donat numai 15 milioane de yuan (2,3 milioane de dolari) în ajutor umanitar.

Discutând prin videoconferinţă cu primarul Kievului Vitali Kliciko, ministrul de Externe Joseph Wu a declarat că Taiwanul şi Ucraina sunt amândouă democraţii „pe linia frontului de rezistenţă la expansiunea autoritarismului”, a spus şeful diplomaţiei taiwaneze, citat de minister.

„Guvernul şi poporul taiwanez se confruntă şi ele cu o mare ameninţare din partea regimului autoritar de dincolo de strâmtoarea Taiwan şi de aceea simţim actuala situaţie cu care se confruntă Ucraina la fel de dur ca şi cum ni s-ar întâmpla nouă”, a adăugat Wu, referindu-se la China.

Taiwanul nu a anunţat anterior discuţii între oficiali de la Taipei şi de la Kiev.

Joseph Wu a spus că Taiwanul va dona trei milioane de dolari Kievului şi cinci milioane de dolari unui număr de şase instituţii medicale ucrainene.

El a postat pe Twitter o imagine în care poate fi văzut discutând cu Kliciko, un fost campion mondial la box, prin videoconferinţă, şi afirmând că „spiritul de luptă” al primarului este admirabil.

„Campionule, vom continua să fim alături de tine şi de poporul tău. Libertatea va învinge!”, a adăugat Wu.

Londra susține că forțele ruse n-au inregistrat progrese majore în ultimele 24 de ore

Forţele navale ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore în pofida intensificării activităţii, în condiţiile în care contraatacurile ucrainene continuă să le obstrucţioneze eforturile, a anunţat sâmbătă serviciul britanic de informaţii militare, relatează Reuters, citată ed Agerpres.

În pofida faptului că Rusia pretinde că a cucerit portul Mariupol, luptele grele continuă să facă să eşueze tentativele Moscovei de a ocupa oraşul, afectându-i avansul în regiunea Donbas, a postat pe Twitter Ministerul Apărării într-un buletin de informaţii regulat.

Forţele aeriene şi navale ruse nu au reuşit să-şi impună controlul, din cauza eficienţei apărării aeriene şi navale ucrainene, a mai precizat sursa citată.

Reuters menţionează că nu a putut verifica independent informaţiile.

Secretarul general al ONU merge săptămâna viitoare în Rusia și Ucraina, pentru a purta tratative de pace

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va vizita săptămâna viitoare Rusia, unde va fi primit de Vladimir Putin, iar două zile mai târziu va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

„Marţi, 26 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va sosi la Moscova pentru discuţii cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. El va fi primit şi de preşedintele Vladimir Putin”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ONU a confirmat ulterior această vizită, care va marca prima întâlnire dintre Antonio Guterres şi Vladimir Putin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Şeful ONU va vizita apoi Ucraina unde „va avea o întâlnire cu ministrul de externe Dmitro Kuleba şi va fi primit de preşedintele Volodimir Zelenski la 28 aprilie”, a anunţat Organizaţia într-un comunicat.

De asemenea, Antonio Guterres intenţionează să se întâlnească la faţa locului cu echipele agenţiilor ONU „pentru a discuta despre o consolidare a ajutorului umanitar destinat ucrainenilor”.

Antonio Guterres le-a trimis marţi scrisori preşedintelui Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi Kiev.

De la începutul intervenţiei ruse în Ucraina la 24 februarie, ONU a fost marginalizată în conflict, printre altele din cauza rupturii provocate de această criză între cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, din care Moscova face parte împreună cu Washington, Paris, Londra şi Beijing.

De când Antonio Guterres a afirmat că Rusia încalcă Carta ONU prin trimiterea de trupe în Ucraina, preşedintele rus a declinat orice contact cu şeful ONU, refuzând să discute cu acesta la telefon.

Antonio Guterres a avut, de asemenea, puţine contacte cu preşedintele ucrainean, cu care a purtat o singură convorbire telefonică, la 26 februarie.

Marţi, el a denunţat noua ofensivă rusă în estul Ucrainei şi a cerut ambelor părţi să înceteze lupta pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu ocazia Paştelui ortodox.

Statele Unite își invită aliații să discute despre apărarea Ucrainei pe termen lung

Pentagonul a invitat 40 de ţări aliate să se întâlnească în Germania marţi pentru a discuta despre nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei, în timp ce Kievul continuă luptele împotriva armatei ruse în sudul şi estul ţării, notează AFP, relatează Agerpres.

Miniştrii ai apărării şi generali cu rang înalt din 20 de ţări, membre sau nu ale NATO, au acceptat deja invitaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, de a se întâlni la baza americană Ramstein din vestul Statelor Unite, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Potrivit acestuia, întâlnirea va face posibilă analizarea problemei ajutorului pe care partenerii Ucrainei l-ar putea fi oferi pentru întărirea puterii sale militare, odată cu încheierea războiului.

Unul dintre lucrurile dorite de Lloyd Austin cu această ocazie „este deschiderea discuţiilor între ţări cu vederi similare privind relaţiile de apărare pe termen lung de care va avea nevoie Ucraina” ulterior, a precizat John Kirby presei.

„Este vorba în principal de modernizare şi de a se asigura ca armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă de a funcţiona în viitor. Nu este vorba de garanţii de securitate, ci de dispozitivul lor militar real”, a adăugat purtătorul de cuvânt al apărării americane.

Această întâlnire intervine după aproape două luni de război în care armata Kievului a reuşit să respingă asalturile ruse în nord, în jurul capitalei, în timp ce estul ţării, parţial sub control rus, se confruntă cu o nouă ofensivă din partea armatei lui Vladimir Putin.

Statele Unite au coordonat furnizarea de echipamente militare, în special muniţie, din aproximativ 30 de ţări pentru a veni în ajutorul forţelor ucrainene.

Prelungirea acestei asistenţe va fi pe masă, împreună cu un inventar al capacităţilor industriale din ţările partenere pentru a determina modul în care producătorii de arme pot continua să ajute Ucraina, a spus John Kirby.

Această întâlnire nu are loc în cadrul NATO şi ar putea să nu conducă la vreun progres concret în viitorul imediat, a avertizat el.

Te-ar mai putea interesa și
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A plus", în contextul escaladării riscurilor geopolitice în Orientul......
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...