Nelu Munteanu, DNSC: Avem un atac cibernetic la aproape fiecare secundă

La ora actuală un atac cibernetic la aproape fiecare secundă la nivel global, a declarat Nelu Munteanu, Manager Superior de Securitate Cibernetică la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Lidia Neagu - joi, 09 iun. 2022, 22:02
Nelu Munteanu, DNSC: Avem un atac cibernetic la aproape fiecare secundă

”Conform unor studii, apar 153 de milioane de noi sample-uri de malware. Avem, potrivit statisticilor, un atac la fiecare aproape o secundă. Deci se întâmplă foarte multe lucruri în spațiul cibernetic și trebuie să fim constienți și pregătiți, adică să ne dezvoltăm capabilitățile de detecție și în ultima instanță, dacă atacul a avut succes să facem partea de reacție și să restaurăm funcționarea serviciilor”, a declarat Nelu Munteanu în cadrul Marsh Cyber Risks Webinar.

Acesta a mai spus că a observat că în ultima perioadă, dar și în ultimii ani, o creștere a atacurilor de tip ramsomware. El a citat un studiu potrivit căruia, peste 86% dintre organizații au suferit anul trecut cel puțin un atac cibernetic.

”Ați vazut în presă atacuri mari, atacuri la companii destul de mari, cu infrastructuri mari, și atunci este normal ca și pagubele sunt pe măsură. Este o statistică îngrijorătoare”

Marile probleme și amenințări în 2022

Potrivit lui Munteanu, în acest an vor crește amenințările pentru serviciile din Cloud, iar trendul ascendent al amenințărilor de tip ransomware se va menține.

De asemenea, cresc și amenințările din dispozitivele conectate prin IoT (Internet of Things – Internetul Lucrurilor), dar și pe cele din lanțurile de aprovizionare.

Citește și:

Pentru a contracara atacurile, organizațiile trebuie să în securitatea din Cloud, să impună politici stricte de hardening și control al aplicațiilor, iar echipele de securitate trebuie să fie bine echipate pentru a se lupta cu actorii rău intenționați.

De altfel, potrivit raportului The State of Cyber Resilience, care integrează răspunsurile a peste 660 de reprezentanți ai organizațiilor, toți cu rol decizional în privința amenințărilor cibernetice, încrederea liderilor în capacitatea de bază a organizațiilor de a răspunde amenințărilor cibernetice a rămas aproape neschimbată (19,7%) față de 19% nivelul consemnat în 2019. Capacitatea de răspuns se referă inclusiv la capacitatea de a înțelege și evalua, de a diminua/preveni sau de a gestiona/răspunde riscurilor cibernetice.

În plus, multe organizații încă încearcă să înțeleagă riscurile cibernetice la care sunt expuse de către furnizorii lor pentru a le include în strategiile de securitate cibernetică. Doar 43% dintre respondenți au precizat că au evaluat riscurile produse de furnizori sau de lanțurile de aprovizionare.

Marsh este lider global în brokeraj de asigurări și consultanță de risc. Cei peste 45.000 de colegi acordă consultanță companiilor și clienților persoane fizice din 130 de țări prin intermediul soluțiilor de diminuare a riscurilor fundamentate pe analiza datelor. Marsh este o companie Marsh McLennan, cea mai importantă companie globală de servicii profesioniste de consultanță în risc, strategie și resurse umane. Cu venituri anuale de aproape 20 miliarde de dolari, Marsh McLennan sprijină clienții să evolueze în contextul dinamic și complex prin intermediul a patru companii, fiecare dintre ele lider pe segmentul în care activează: MarshGuy CarpenterMercer și Oliver Wyman. 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...