Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară

Start-Up-ul olandez Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu care este dotat, poate parcurge peste 1.000 km cu o singură încărcare.
Robert Stan - sâm, 25 iun. 2022, 16:28
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară

Complet necunoscută, compania Atlas Technologies B.V. din Țările de Jos (Olanda) a demarat producția unui vehicul pe care îl consideră revoluționar. Tehnologia utilizată pentru dezvoltarea modelului Lightyear 0 este considerată importantă inclusiv de Comisia Europeană, acesta finanțând proiectul prin programul Horizon 2020.

Deși sunt încă destul de opaci în privința informațiilor despre modelul care va fi produs în Finlanda în colaborare cu Valmet Automotive, cei de la Atlas Technologies susțin modelul electric că Lightyear 0 își asigură, prin panourile electrice amplasate pe capota motorului și plafon, o autonomie zilnică de circa 70 km.

Mai mult decât atât, bateriile de 60 kWh care se reîncarcă de la soare în timpul deplasării sau staționării, pot asigura utilizatorilor, în timpul verii, circa două luni de condus fără încărcare în Țările de Jos și până la șapte luni în Portugalia.

Aceste calcule ale producătorului au fost făcute luând în considerare studii care arată că naveta zilnică a șoferilor vest-europeni este de circa 35 km.

Desigur, în cazul necesității parcurgerii unor distanțe mai lungi, Lightyear 0 se poate deplasa peste 700 km cu o singură încărcare. Asta pentru că la autonomia de 625 km (WLTP) asigurată de baterie după o încărcare completă se adaugă cei 70 km generați de panourile solare.

Scepticilor care consideră că o baterie de doar 60 kWh nu poate susține deplasarea pe o distanță atât de mare, cei de la Atlas Technologies le aduce ca argumente coeficientul aerodinamic de doar 0,19, greutatea de 1.575 kg, foarte mică pentru o mașină electrică având o lungime de cinci metri, dar și consumul de numai 10,5 kWh / 100 km înregistrat la o viteză de 110 km/h.

Pe lângă o mulțime de vești bune despre Lightyear 0, olandezii au și una mai puțin plăcută. Mașina va fi produsă în doar 949 de exemplare care vor fi vândute cu 250.000 de euro bucata.

În schimb, conform lui Lex Hoefsloot, fondator și CEO al companiei, în prezent se află deja în dezvoltare un al doilea model – care va purta numele Lightyear 2 – și care va costa circa 30.000 de euro. Debutul producției acestuia este programat pentru finalul lui 2024 sau primele luni din 2025.

Te-ar mai putea interesa și
Caniculă în Grecia – Acropola din Atena şi alte situri arheologice, parţial închise
Caniculă în Grecia – Acropola din Atena şi alte situri arheologice, parţial închise
Mai multe situri arheologice din Grecia, printre care Acropola din Atena, şi-au închis joi porţile în cele mai fierbinţi ore ale zilei, potrivit Ministerului Culturii, în condiţiile în care......
Reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, ONPCSB şi ANRP, aprobată de Guvern
Reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, ONPCSB şi ANRP, aprobată de Guvern
Executivul a aprobat joi reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării ...
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat joi că ţara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian ...
Iacob, JTI: Bulgaria, a doua sursă a ţigărilor de contrabandă
Iacob, JTI: Bulgaria, a doua sursă a ţigărilor de contrabandă
Bulgaria a devenit a doua sursă a ţigărilor de contrabandă deoarece preţul este mult mai mic decât în ţara noastră, ...