5G în 2019: un upgrade esenţial sau o tehnologie de evitat până se maturizează?

În 2019 o să începem să vedem o mulţime de reclame pentru telefoane cu 5G şi beneficiile pe care noua tehnologie le va aduce. Însă, chiar şi cel mai bun telefon cu 5G va fi limitat de actuala infrastructură, iar cel mai ieftin smartphone va fi în continuare foarte costisitor în comparaţie cu unul 4G. Aşa că întrebarea firească este dacă are sens sau nu achiziţia unui telefon cu 5G în 2019.
Lidia Neagu - Dum, 23 dec. 2018, 09:52
5G în 2019: un upgrade esenţial sau o tehnologie de evitat până se maturizează?

Reţeua 5G promite viteze incredibile de până la 10 gigabiţi pe secundă care ne vor da posibilitatea să conectăm mult mai multe device-uri ca în prezent. Trecerea la noile reţele 5G promite să facă posibile noi servicii mobile şi chiar noi modele de business, dar ar putea, de asemenea, reprezenta o provocare pentru industriile care nu sunt capabile să investească în modernizarea echipamentelor. Spre deosebire de precedentele treceri de la standardele 2G, la începutul anilor 1990, la 3G în jurul noului mileniu şi la 4G în 2010, viitoarele standarde 5G nu vor aduce doar telefoane şi computere mai rapide, dar vor lega, de asemenea, automobilele, navele şi utilajele agricole la internet.

Dar, pentru a ajunge în acel punct unde totul este conectat într-o reţea ultra rapidă, avem nevoie să depăşim un obstacol foarte mare, care încă pune în umbră toată această nouă tehnologie 5G.

Obstacolul constă în diferenţa de lungime a undelor 5G. Semnalul 5G se comportă foarte diferit faţă de undele tradiţionale scurte 4G. Undele 5G au un spectru considerabil mai mic şi o penetrare mai mică în comparaţie cu 4G. Astfel că chiar şi un lucru care poate părea banal, cum ar fi pereţii casei afectează modul în care se propagă undele 5G. De asemenea, copacii, sau tot felul de obiecte, precum şi alte persoane care se află între telefon şi antena 5G vor afecta puterea semnalului. Mai mult decât atât, chiar şi modul în care ţinem telefonul în mână influenţează puterea semnalului. Dacă, de exemplu, acoperi cu mâna partea telefonului unde este localizată antena, acest lucru va perturba semnalul. De asemenea, semnalul este influenţat de vreme: ploaia, ceaţa, zăpada poate reduce puterea semnalului frecvenţelor 5G.

Modalitatea de a depăşi aceste probleme este încă primitivă. Autorităţile inundă oraşele care vor avea primele reţea 5G cu o multitudine de antene, pentru că numai cu multe antene semnalul 5G este la nivel corespunzător. Acest lucru înseamnă că fiecare stâlp de iluminat va fi montată o antenă. Lucrurile se complică şi mai mult într-o clădire de birouri pentru că la nivelul de acum al tehnogiei infrastructurii este nevoie să existe cale liberă între echipamentul care emite semnalul şi telefon.

Pentru a aduce infrastructura la acest nivel durează foarte mult şi este extrem de dificil. În primul rând este nevoie de o mulţime de avize şi de cerinţe diferite pentru a monta echipamentele necesare. În al doilea rând, nu există studii despre efectele pe termen lung al acestor radiaţii asupra sănătăţii şi este foarte probabil să există proteste din partea oamenilor care nu doresc să fie înconjuraţi de atât de multe antene.

Şi acestea sunt doar dificultăţile legate de reţea. Când vine vorba de telefoanele compatibile cu 5G, există o altă serie de obstacole. În primul rând, primele telefoane de acest gen fi foarte scumpe. CEO-ul de la OnePlus a anunţat recent că telefoanele producătorului chinez vor costa cu 200-300 de dolari în plus faţă de cele cu 4G.

Preţul ridicat al noii generaţii de smartphone-uri vine şi de la costul noilor procesoare care, la rândul lor, au nevoie de un modem nou şi de module de antene necesare pentru ca telefoanele să funcţioneze în 5G. Cum spuneam mai sus, dacă acoperi cu mâna antena integrată a telefonului, semnalul nu va funcţiona şi, de aceea, telefoanele cu 5G au nevoie de antene multiple pentru a se conecta fără probleme la reţea. Este încă un lucru dificil şi scump de făcut, astfel că preţul pentru utilizatorul final va fi destul de piperat.

Mai există şi problema bateriei care are o durată de viaţă scurtă, iar pentru a transmite şi primi semnal 5G va avea nevoie de o putere mai mare faţă de telefoanele cu 4G. Într-adevăr reţeaua 5G va aduce o viteză mai bună, ceea ce în teorie sună bine, şi, poate în viitor vom ajunge acolo. Dar toată febra 5G care promite viteze chiar şi de 20 de ori mai rapide ca 4G-ul, este încă o fantezie. Pentru început, când noua reţea se va lansa, modemul din interiorul telefoanelor nu poate duce viteze decât de 2,5 ori mai mari faţă de 4G.

Deci da, este mai rapidă, dar la început nu va fi de 20 de ori mai rapidă, şi va trebui să treacă câţiva ani până vom putea atinge acele viteze.

În schimb, comercializarea dispozitivelor 5G este crucială pentru viitorul producătorilor de echipamente de reţea precum Huawei, Nokia şi Ericsson, precum şi pentru producătorii de smartphone-uri de genul Samsung, Huawei şi Apple, pentru că va genera cerere pentru modernizări de echipamente.

Chiar dacă campaniile de marketing pentru telefoanele 5G sunt agresive, este bine de ştiut că nu vom avea parte de experienţa pe care noua tehnologie o promite chiar de la început. 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...