5G: Uniunea Europeană va ţine cont de „regimul politic al furnizorilor din ţările terţe”

Cele 28 de state UE au convenit marţi "să ia în considerare regimul politic în care activează furnizorii originari din ţările terţe" în scopul atenuării riscurilor privind securitatea legate de dezvoltarea reţelei 5G în Europa, relatează AFP.
Economica.net - mar, 03 dec. 2019, 17:43
5G: Uniunea Europeană va ţine cont de

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii europeni ai telecomunicaţiilor sau reprezentanţii lor nu menţionează nicio ţară în declaraţia lor, dar China şi gigantul său al telecomunicaţiilor Huawei, lider în tehnologia 5G, par să fie principalii vizaţi.

SUA au exclus Huawei din dezvoltarea tehnologiei 5G pe teritoriul lor, invocând riscuri de spionaj în favoarea Beijingului sau de sabotare a reţelelor occidentale, şi încearcă să-şi convingă aliaţii să procedeze la fel. Pe de altă parte, Moscova a primit compania chineză cu braţele deschise.

Până în prezent europenii s-au făcut că nu aud solicitările americane, în timp ce Huawei respinge acuzaţiile care o privesc, comentează France Presse.

În cadrul UE, Huawei este în concurenţă cu două companii europene: Ericsson din Suedia şi Nokia din Finlanda, care a cumpărat grupul franco-american Alcatel-Lucent.

Noul comisar pentru piaţa internă şi sectorul digital, francezul Thierry Breton, a evidenţiat de altfel expertiza europeană în cadrul unei conferinţe de presă.

„Europa nu este în întârziere în materie de 5G, contrar celor ce se spun pe ici pe colo, Europa dispune de mari actori industriali şi, prin intermediul lor, de cel mai mare portofoliu în termeni de brevete: peste 55% din brevetele pentru 5G sunt de origine europeană”, a pledat el.

El a insistat, de asemenea, asupra garantării unei concurenţe „juste şi loiale” pe teritoriul european din partea furnizorilor din ţările terţe. „Avem reguli. Trebuie să privim, evident, problemele de reciprocitate, de subsidii”, a observat Breton. Încă o aluzie voalată la Huawei şi la piaţa chineză, criticată frecvent pentru lipsa sa de deschidere faţă de companiile străine.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...