1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

Extern

60.000 de oameni, jumătate din muncitorii unei fabrici, au fost înlocuiţi de roboţi

Hon Hai Precision Industry (Foxconn), compania chineză care asamblează produse pentru Apple, Samsung şi alte branduri bine cotate din tehnologie, a înlocuit cu roboţi mai mult de jumătate dintre angajaţii unei fabrici. 60.000 dintre cei 110.000 de oameni au fost nevoiţi să plece.

05 iun, 2016 | ECONOMICA.net

Proiectul a fost implementat la o fabrică Foxconn din regiunea Kunshan, China, potrivit South China Morning Post, preluat de BBC. Oficialii locali, citaţi de South China Morning Post, au spus că şi alte fabrici vor urma exemplul Foxconn.

China investeşte masiv în robotizarea liniilor de producţie. Costul cu resursa umană devine tot mai important pe măsură ce nivelul de trai creşte, iar job-urile care pot fi înlocuite de roboţi sunt de regulă sarcini repetitive, monotone.

"Aplicăm robotica şi alte tehnologii inovatoare de producţie pentru a înlocui muncile repetitive executate anterior de oameni. Prin training, îi ajutăm pe angajaţii noştri să treacă la lucruri cu valoare adăugată mai mare în procesul de producţie, precum cercetare şi dezvoltare, controlul proceselor şi controlul calităţii", au declarat reprezentanţii Foxconn pentru BBC, precizând că grupul intenţionează să-şi menţină numărul de angajaţi din China.

Începând din 2014, peste 500 de fabrici din China au investit peste 600 de milioane de dolari în roboţi, înlocuind mii de muncitori.

Un studiu Deloitte - Oxford University, citat de BBC, avertizează că 35% din locurile de muncă la nivel global ar putea fi înlocuite în următorii 20 de ani de roboţi.

Fostul CEO al McDonald's, Ed Rensi, a declarat recent la Fox Business că majorarea salariului minim în SUA la 15 dolari pe oră ar putea creşte atractivitatea roboţilor pentru companii.

"Un braţ robotic de 35.000 de dolari este mai ieftin decât să angajezi o persoană, care lucrează ineficient, să bage cartofi prăjiţi în pungă cu 15 dolari pe oră", a comentat omul de afaceri.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO