65% dintre români spun că reţelele de socializare îi fac să cumpere mai mult decât au nevoie – Raport

Părinţii sunt categoria de consumatori cea mai vulnerabilă la presiunea socială, fiind forţaţi să cheltuiască pentru copiii lor un buget mai mare decât îşi pot permite, potrivit noului Raport al Consumatorilor privind plăţile efectuate de către aceştia, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 05 dec. 2017, 14:30
65% dintre români spun că reţelele de socializare îi fac să cumpere mai mult decât au nevoie - Raport

Acesta arată că reţelele de socializare joacă de asemenea un rol important în crearea presiunii asupra consumatorilor moderni, scrie News.ro.

65% dintre românii intervievaţi au fost de acord cu afirmaţia „Reţelele de socializare mă fac să cumpăr mai mult decât aş avea nevoie”, în timp ce la nivel european, media celor care au răspuns afirmativ la această întrebare este de doar 39%.

Astfel, patru din zece părinţi au experimentat presiune în ultimul an, simţindu-se fortaţi de către contextul social să cumpere pentru copiii lor lucruri cu care nu erau financiar confortabili. Doar 3% dintre aceştia au rezistat presiunii şi au decis să achiţioneze doar ceea ce era prevăzut în buget.

Intrum, leaderul european în credit management, reprezentat în România de către Top Factoring, prezintă ediţia 2017 a studiului European Consumer Report, bazat pe răspunsurile a 24.401 consumatori europeni intervievaţi. Studiul, desfăşurat în luna septembrie, include şi răspunsurile a 1.000 de respondenţi din România. Anul acesta, Intrum şi-a concentrat analiza pe datele care stau în spatele excesului de consum.

„Datele analizate demonstrează că un grup vulnerabil expus unei presiuni sociale poate duce la o îndatorare nesănătoasă pe termen lung. Cu toate opţiunile de plată care există în momentul de faţă şi luând în considerare presiunea socială raportată la nivel general, misiunea noastră este de a investi în sporirea încrederii şi în educarea generaţiilor prezente şi viitoare atunci când vine vorba despre un consum sustenabil”, declară Mikael Ericson, director general şi preşedinte Intrum.

Raportul arată nu doar că patru din zece părinţi se simt expuşi presiunii sociale, dar observă că în special părinţii tineri cu vârste între 18-34 ani sunt foarte vulnerabili, cinci din zece simţind constant o presiune a societăţii atunci când vine vorba despre cumpărături efectuate pentru copiii lor.

Cu referire la depăşirea cheltuielilor, există certitudine asupra faptului că există creştere în ceea ce priveşte creditelele de consum.

Potrivit Intrum, se observă o creştere masivă a cumpărăturilor pe credit. Aproape fiecare al patrulea roman (35%) crede că este în regulă să cumpere bunuri precum televizoare, calculatoare sau telefoane pe credit, acest trend înregistrând o creştere susţinută în ultimii doi ani.

„În România uzanţa părinţilor de a depăşi bugetul alocat atunci cînd vine vorba despre cumpărături pentru copiii lor este mai mare faţă de restul europenilor. Cifrele arată o discrepanţă faţă de media europeană la acest capitol, iar diferenţa va putea fi estompată doar prin educare, respectiv prin îmbunătăţirea managementului finanţelor personale şi ale familiei”, declară Cătălin Neagu, director general Top Factoring.

El afirmă că presiunea asupra părinţilor subliniată de raport este una delicată şi îngrijorătoare.

Raportul culege răspunsurile a 24.401 respondenţi cu vârste între 18-65 ani din 24 de ţări europene. În România, întrebările au fost adresate unui eşantion de 1.000 de repondenţi, dintre care 48% bărbaţi şi 53% femei, cu vârste cuprinse între 18-50 ani , peste 75% dintre aceştia având studii superioare şi fiind angajaţi în momentul interviului.

Te-ar mai putea interesa și
Scădere cu 10,5% a numărului de autorizaţii de construire pentru zona rezidenţială, în primele opt luni din 2022 – INS
Scădere cu 10,5% a numărului de autorizaţii de construire pentru zona rezidenţială, în primele opt luni din 2022 – ...
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale a scăzut cu 10,5%, în primele opt luni ale anului în curs, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, arată datele......
Ciucă va participa la evenimentul de lansare a interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, mâine: “Importurile de gaz din Azerbaidjan reprezintă o sursă viabilă de acum”
Ciucă va participa la evenimentul de lansare a interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, mâine: “Importurile de gaz ...
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va efectua sâmbătă, o vizită în Bulgaria, cu prilejul evenimentului de lansare a ...
Kremlinul anunţă că orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei
Kremlinul anunţă că orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei
Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să ...
UE trebuie să găsească o soluţie acceptată de toate statele membre pentru plafonarea preţului la gazele naturale – comisar Energie
UE trebuie să găsească o soluţie acceptată de toate statele membre pentru plafonarea preţului la gazele naturale – ...
Uniunea Europeană trebuie să găsească un mod de a aborda plafonarea preţului la gazele naturale care să fie acceptat ...