7 sfaturi pentru a lucra eficient de acasă

Unul dintre efectele pandemiei de coronavirus a fost și faptul că mulți angajați au început să lucreze de acasă. Iar dacă o parte dintre aceștia s-au adaptat rapid noii situații, mutarea locului de muncă în sufrageria de acasă a fost resimțită de alții ca un disconfort. 
Economica.net - joi, 03 dec. 2020, 16:56
7 sfaturi pentru a lucra eficient de acasă

Munca de acasă are avantaje incontestabile: un program mult mai flexibil și un grad crescut de confort, ținând cont că la biroul de acasă poți lucra și în pijamale. Însă, așa cum multe persoane au putut să o constate pe propria piele, ca să fii eficient când lucrezi de acasă este necesară o organizare foarte riguroasă. Iată 7 sfaturi pentru a avea un randament mai bun când lucrăm remote.

1. Stabilește-ți un program de lucru și respectă-l! Flexibilitatea este un avantaj al muncii de acasă, dar poate fi și o capcană. Dacă începi munca târziu, te vei lungi cu treburile până seara și vei avea senzația că lucrezi nonstop. Un program de muncă bine delimitat te va ajuta să faci distincția atât de necesară între timpul de lucru și timpul liber.

2. În orele de program folosește telefonul de serviciu. Aceasta nu înseamnă să îți cumperi două telefoane. Un telefon cu dual SIM este extrem de util dacă lucrezi de acasă, pentru că poți folosi un număr pentru serviciu, iar altul pentru conversațiile private. În plus, poți alege variante de abonament avantajoase de la operator pentru fiecare cartelă, eventual adaptate nevoilor lucrului de acasă. Există astăzi telefoane de la producători de top cu două SIM-uri plus un microSD sau chiar cu 3 SIM-uri, conform specialiştilor.

3. Folosește aplicații de management al timpului. Dacă în ciuda respectării orarului de muncă, gestionarea timpului încă este o provocare pentru tine, folosește aplicații de genul Rescue Time. Vei primi alerte dacă zăbovești prea mult timp cu rezolvarea unor sarcini, știi cât timp petreci pe mail sau în meeting-uri și poți bloca unele site-uri unde ești tentat să îți pierzi timpul – cu alte cuvinte, te ajută să fii mai eficient.

4. Învață-i pe cei din jur să îți respecte orele de lucru. Faptul că lucrezi de acasă poate fi bulversant și pentru cei din jur, care vor fi tentați să te întrerupă. Mai ales pentru copii e greu să înțeleagă că părinții lucrează în camera alăturată și nu trebuie deranjați. Explică-le situația și nu face concesii. Dacă te împrăștii în foarte multe treburi odată, nu vei fi la fel de eficient.

5. Programează-ți pauzele. Când lucrezi de acasă poate exista tentația să îți iei pauză de câte ori simți nevoia. Însă lucrul acesta nu te va ajuta să fii productiv. Programează-ți pauzele astfel încât să marcheze finalizarea unei lucrări importante și vei fi mult mai mulțumit.

6. Creează-ți un loc dedicat pentru lucru. Deși teoretic se poate munci și cu laptopul în brațe în pat sau la masa din bucătărie, vei fi mai eficient dacă ai un spațiu dedicat pentru lucrul de acasă. Cu timpul se creează un reflex astfel încât în momentul când te vei așeza la birou te vei concentra mai bine.

7. Marchează sfârșitul zilei de lucru. PC Magazine atrage atenția asupra importanței creării unei rutine de lucru. Iar marcarea momentului când am încheiat treaba pentru ziua respectivă este importantă. Poate părea paradoxal, dar suntem mai eficienți, mai productivi când știm că la capătul efortului ne așteaptă și clipe plăcute, de relaxare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională.
Rabla pentru Electrocasnice sesiunea a doua: AFM a publicat un nou Ghid de Finanțare
Rabla pentru Electrocasnice sesiunea a doua: AFM a publicat un nou Ghid de Finanțare
Administrația Fondului pentru Mediu a publicat un nou Ghid de Finanțare pentru a Programul naţional de înlocuire a echipamentelor ...
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Grupul taiwanez Foxconn, compania care asamblează telefoanele iPhone, analizează posibilitatea de a produce vehicule electrice ...