7 sfaturi pentru a lucra eficient de acasă

Unul dintre efectele pandemiei de coronavirus a fost și faptul că mulți angajați au început să lucreze de acasă. Iar dacă o parte dintre aceștia s-au adaptat rapid noii situații, mutarea locului de muncă în sufrageria de acasă a fost resimțită de alții ca un disconfort. 
Economica.net - joi, 03 dec. 2020, 16:56
7 sfaturi pentru a lucra eficient de acasă

Munca de acasă are avantaje incontestabile: un program mult mai flexibil și un grad crescut de confort, ținând cont că la biroul de acasă poți lucra și în pijamale. Însă, așa cum multe persoane au putut să o constate pe propria piele, ca să fii eficient când lucrezi de acasă este necesară o organizare foarte riguroasă. Iată 7 sfaturi pentru a avea un randament mai bun când lucrăm remote.

1. Stabilește-ți un program de lucru și respectă-l! Flexibilitatea este un avantaj al muncii de acasă, dar poate fi și o capcană. Dacă începi munca târziu, te vei lungi cu treburile până seara și vei avea senzația că lucrezi nonstop. Un program de muncă bine delimitat te va ajuta să faci distincția atât de necesară între timpul de lucru și timpul liber.

2. În orele de program folosește telefonul de serviciu. Aceasta nu înseamnă să îți cumperi două telefoane. Un telefon cu dual SIM este extrem de util dacă lucrezi de acasă, pentru că poți folosi un număr pentru serviciu, iar altul pentru conversațiile private. În plus, poți alege variante de abonament avantajoase de la operator pentru fiecare cartelă, eventual adaptate nevoilor lucrului de acasă. Există astăzi telefoane de la producători de top cu două SIM-uri plus un microSD sau chiar cu 3 SIM-uri, conform specialiştilor.

3. Folosește aplicații de management al timpului. Dacă în ciuda respectării orarului de muncă, gestionarea timpului încă este o provocare pentru tine, folosește aplicații de genul Rescue Time. Vei primi alerte dacă zăbovești prea mult timp cu rezolvarea unor sarcini, știi cât timp petreci pe mail sau în meeting-uri și poți bloca unele site-uri unde ești tentat să îți pierzi timpul – cu alte cuvinte, te ajută să fii mai eficient.

4. Învață-i pe cei din jur să îți respecte orele de lucru. Faptul că lucrezi de acasă poate fi bulversant și pentru cei din jur, care vor fi tentați să te întrerupă. Mai ales pentru copii e greu să înțeleagă că părinții lucrează în camera alăturată și nu trebuie deranjați. Explică-le situația și nu face concesii. Dacă te împrăștii în foarte multe treburi odată, nu vei fi la fel de eficient.

5. Programează-ți pauzele. Când lucrezi de acasă poate exista tentația să îți iei pauză de câte ori simți nevoia. Însă lucrul acesta nu te va ajuta să fii productiv. Programează-ți pauzele astfel încât să marcheze finalizarea unei lucrări importante și vei fi mult mai mulțumit.

6. Creează-ți un loc dedicat pentru lucru. Deși teoretic se poate munci și cu laptopul în brațe în pat sau la masa din bucătărie, vei fi mai eficient dacă ai un spațiu dedicat pentru lucrul de acasă. Cu timpul se creează un reflex astfel încât în momentul când te vei așeza la birou te vei concentra mai bine.

7. Marchează sfârșitul zilei de lucru. PC Magazine atrage atenția asupra importanței creării unei rutine de lucru. Iar marcarea momentului când am încheiat treaba pentru ziua respectivă este importantă. Poate părea paradoxal, dar suntem mai eficienți, mai productivi când știm că la capătul efortului ne așteaptă și clipe plăcute, de relaxare.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...