8.500 de fete minore au născut în România, în doar un an – Salvaţi Copiii

În absența unei strategii actualizate în domeniul sănătății sexuale și reproductive, România rămâne în continuare pe primele locuri între statele europene în ceea ce privește mamele minore, potrivit unei statistici a organizaţiei "Salvaţi Copiii".
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 08:35
8.500 de fete minore au născut în România, în doar un an – Salvaţi Copiii

„În anul 2014, potrivit Eurostat, în România s-au înregistrat un număr de peste 8500 de nașteri la fete cu vârsta sub 18 ani, dintre acestea 704 fiind cu vârsta mai mică de 15 ani. Și mai îngrijorător este faptul că numeroase fete devin mame de mai multe ori înainte de a împlini 18 ani. Astfel, în același an de referință, aproape 850 (849) de fete s-au aflat la a doua naștere, iar 43 dintre ele la cea de a treia sau a patra naștere”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Pentru anul 2015, statistica este și mai sumbră: astfel, potrivit datelor furnizate de INS (baza de date TEMPO Online, consultată în 6 septembrie 2016), în 2015 s-au înregistrat 18.331 de nașteri la fete cu vâsta sub 20 de ani, dintre acestea 628 fiind cu vârsta mai mică de 15 ani.

„Acest fapt are consecințe grave, pe termen lung, și care îi afectează în egală măsură pe ambii copii: mama adolescentă și nou-născutul. De pildă, nașterile premature au o incidență mai mare în rândul mamelor minore, iar prematuritatea este una dintre principalele cauze ale mortalității infantile”, spun cei de la „Salvaţi Copiii”.

„Căsătorirea la vârste fragede declanșează un întreg lanț cauzal,cu efecte în cascadă : copilele care se căsătoresc sunt extrase din școli, astfel că statutul lor social va fi din capul locului unul vulnerabil, fapt care le va expune abuzului și discriminării economice. Mai mult, aceste copile poartă sarcini, fără a fi fizic și emoțional pregătite să facă asta și, dată fiind condiția economică și socială, sarcinile le pun în pericol chiar viața. De cele mai multe ori, adolescentele însărcinate provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală constantă și de calitate. Și de aici, consecințe extrem de grave și, din păcate, ireversibile: nașteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuți de copii, în medii socio-economice precare, perpetuând, de fapt, discriminările”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

La fiecare șapte secunde, o fată cu vârsta sub 15 ani se căsătorește în lume, potrivit datelor sintetizate de Organizația Save the Children, care relevă consecințele grave asupra educației, sănătății și siguranței copiilor. Mai mult, acest fenomen este doar momentul zero al unui întreg lanț cauzal: mame minore – nașteri premature –mortalitate infantilă – perpetuarea vulnerabilității și expunerea la abuz.

Studiile existente arată că fenomenul căsătoriilor timpurii nu este specific numai comunităților rome, unde tradiția are un rol, ci și altor comunități, numitorul comun fiind, de fapt, sărăcia.

Fete în vârstă de zece ani, de pildă, sunt căsătorite, în majoritatea cazurilor, cu bărbați mult mai în vârstă, în țări ca Afganistan, Yemen, India și Somalia, potrivit unui nou raport prezentat, marți, 11 octombrie, de Save the Children, cu titlul „Every Last Girl: Free to live, free to learn, free from harm” / „Fiecare fată, până la ultima: Liberă să trăiască, liberă să învețe, liberă să fie în siguranță”.

Raportul face un index al țărilor în care este cel mai greu să fii fată/ femeie, aplicând un set de criterii obiective: căsătoria timpurie, școlarizarea, mamele minore, mortalitatea mamelor la naștere și reprezentarea parlamentară a femeilor. Primele poziții sunt ocupate de țări ca Niger, Ciad, Republica Central Africană, Mali și Somalia, multe dintre acestea având o rată ridicată a căsătoriilor timpurii. La polul opus se află țări Suedia, Finlanda, Norvegia, Olanda și Belgia.
Dacă dinamica actuală se va menține, avertizează Save the Children, numărul total al fetelor minore căsătorite va ajunge în 2030 la aproape 950 de milioane și la 1.2 miliarde în 2050, față de 700 de milioane, câte sunt astăzi.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a......
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, însă în România nu există ser antibotulinic, iar medicii de la ...
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Grupul aeronautic european Airbus este favorit să câştige licitaţia de miliarde de dolari pentru noua flotă de aeronave ...
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un bărbat rus în vârstă de 102 ani, veteran din al Doilea Război Mondial, s-a vindecat de Covid-19 după a stat internat ...