1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Companii

80% dintre locuinţele românilor ar putea avea contoare inteligente la energia electrică, în 5-6 ani

Până în 2020, România are obligaţia ca 80% dintre punctele de consum de energie electrică sa fie contorizate în sistem smartmetering. Procentul impus de UE ar putea fi însă atins în cinci-şase ani, potrivit preşedinelui ANRE, Niculae Havrileţ.

19 dec, 2016 | ECONOMICA.net

"Putem zice că ajungem la 80% într-o perioadă de cinci-şase ani", a spus Niculae Havrileţ pentru ECONOMICA.NET, menţionând că durează să dai jos opt milioane de contoare şi să pui altele.

Şeful ANRE a mai spus că obligaţia atingerii acestui procent până în 2020 nu este penalizatoare, adică să genereze sancţiuni financiare pentru România din partea UE.

Datorită dezvoltării tehnologiei, costul montării contoarelor inteligente a scăzut până la 60 de euro/punct de consum, faţă de 100 de euro cât era acum câţiva ani, potrivit lui Havrileţ.

Acesta a menţionat că preţul iniţial, de 100 de euro, echivala cu contravaloarea facturii pe un an la energia electrică a unei gospodării. Având în vedere acest preţ mare, care în final era achitat tot de către consumatorii casnici, programul de înlocuire a contoarelor s-a derulat până acum sub formă de proiecte-pilot, implementate de către companiile de utilităţi. În urma analizării rezultatelor acestor proiecte, ANRE va decide în ce ritm vor fi înlocuite contoarele vechi cu cele inteligente.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO