84% dintre medici au plecat în străinătate pentru că au vrut să se dezvolte profesional – studiu

84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat pentru că au vrut să se dezvolte profesional, 80% dintre ei - ca urmare a condiţiilor din spitale şi clinici, iar 68% dintre ei - din cauza salariilor mici, potrivit unui studiu dat publicităţii joi de MEDIjobs România.
Economica.net - vin, 15 sept. 2017, 14:07
84% dintre medici au plecat în străinătate pentru că au vrut să se dezvolte profesional - studiu

Din studiu reiese că 56% dintre medici susţin că au plecat din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relaţiei cu pacienţii români.

Întrebaţi ce nemulţumiri au faţă de meseria şi traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecaţi au răspuns că sunt nemulţumiţi de distanţa faţă de familie şi prieteni, 16% – au citat stresul şi programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaţionarea cu pacienţii străini, lipsa limbii de comunicare.

Totodată, întrebaţi ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenţi au spus că şi-ar dori să ajute pacienţii români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% şi-ar dori să se întoarcă la familie şi prieteni, 36% ar veni în ţară dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională, iar 16% şi-ar deschide clinică proprie.

În ceea ce priveşte ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecaţi au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Aşteptări financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 – 15.000 lei.

Potrivit studiului, 82% dintre asistenţii medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39% din cauza condiţiilor din spitale şi clinici, 34% din cauza dorinţei de dezvoltare profesională, 21% din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 17% – pentru a studia şi 17% – ca urmare a relaţiei cu pacienţii români.

Întrebaţi ce i-ar motiva să se întoarcă, 43% dintre asistenţii plecaţi au răspuns că şi-ar dori să ajute pacienţii români, 73% şi-ar dori un salariu corect, 52% – să se întoarcă la familie şi prieteni, 26% s-ar întoarce dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională, iar 21% şi-ar deschide clinica proprie. 69% dintre respondenţi au spus că şi-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă în România, 39% – un ajutor în găsirea unei locuinţe, 17% – suport în depunerea actelor la OAMMR şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul.

Datele au fost colectate din intervievarea a peste 50 de medici specialişti şi asistenţi medicali stabiliţi în afara României.

Te-ar mai putea interesa și
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) -......
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...