90% dintre societăţile de asigurări din România repară piesele avariate, în loc să le schimbe – ASSAI

Peste 90% dintre societăţile de asigurări din România au început, în ultimii doi ani, să emită soluţii tehnice de reparare a unor piese care de fapt ar trebui înlocuite, fenomenul înregistrându-se mai ales în cazul barelor din plastic, fapt care constituie o operaţie ilegală, neconformă şi care pune în pericol siguranţa rutieră, arată Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), într-un comunicat.
Economica.net - mar, 16 iun. 2015, 08:43
90% dintre societăţile de asigurări din România repară piesele avariate, în loc să le schimbe - ASSAI

‘Asigurătorii români apelează la astfel de soluţii tehnice pentru că repararea unei bări costă aproximativ 100 de lei, pe când achiziţia uneia noi costă între 800 şi 2.500 de lei, în funcţie de marca maşinii. Decizia de a repara respectivele piese cu scopul de a reduce costurile de despăgubire a devenit sarcină de serviciu pentru inspectorii de daune, angajaţi ai societăţilor de asigurări, funcţionari care nu poartă niciun fel de răspundere pentru aceste soluţii tehnice aberante, cu grave consecinţe asupra siguranţei în trafic atât pentru conducătorii auto, cât şi pentru pietoni. Aceste piese, atunci când sunt reparate (lipite), îşi pierd caracteristicile necesare de elasticitate şi preluare a şocului în cazul unui impact. Producerea unui accident cu un pieton care este lovit cu o maşină astfel reparată poate face diferenţa dintre un accident cu vătămare corporală şi ucidere din culpă’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit ASSAI, dacă un păgubit RCA sau asigurat CASCO acceptă o asemenea soluţie tehnică, asigurătorul îi va despăgubi doar 50% din valoarea piesei noi, în cazul în care bara reparată va fi distrusă într-un viitor accident, scrie Agerpres.

‘Asiguratul CASCO sau păgubitul RCA va trebui să suporte 50 la sută din valoarea piesei, iar valoarea de revânzare a autovehiculului reparat neconform va cunoaşte o depreciere. În plus, se face o încadrare juridică diferită a şoferului într-un dosar penal, în cazul unui accident din care a rezultat uciderea din culpă a unui pieton din cauza unui impact cu o piesă reparată neconform. Acea piesă reparată neconform ar fi putut face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru pietonul accidentat’, se mai spune în comunicat.

Preşedintele ASSAI, Cristian Muntean, susţine că numărul celor care încheie poliţe RCA şi CASCO a scăzut constant în ultima perioadă.

‘Aroganţa cu care societăţi de asigurări străine înţeleg să respecte legile româneşti şi asiguraţii români ne face să ne întrebăm dacă aceste societăţi de asigurări procedează la fel şi în ţările vest-europene. Poate, în acest fel, înţelegem de ce sub 20% dintre şoferi îşi cumpără asigurare CASCO în România şi aproximativ 72 – 74% dintre şoferii români îşi mai cumpără poliţe RCA’, a subliniat Muntean.

Fenomenul menţionat a fost sesizat de ASSAI la nivelul următoarele instituţii: Poliţia Română, Registrul Auto Român, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Pozitia oficiala a Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR

– Asociațiile de service-uri, precum ASSAI, care are în componență numai 12 service-uri, nu sunt reprezentative la nivel național și nu pot oferi cifre și procente reprezentative pentru piață, în condițiile în care, potrivit Registrului Auto Român, la ora actuală funcționează aproape 10.000 de ateliere auto în întreaga țară.
– Societățile de asigurări din România emit soluții tehnice de reparații exclusiv în baza evaluărilor efectuate de inspectorii de daune, iar acestea pot fi verificate, ulterior, de orice evaluator independent. Soluțiile tehnice diferă, de la caz la caz, în funcție de amplitudinea incidentelor.
– Din păcate, anumite service-uri nu urmăresc altceva decât să-și comercializeze piesele, cu adaosurile comerciale de rigoare. Sunt aceleași service-uri care practică adaosuri de până la 400% față de prețurile calculate de softuri utilizate la nivel internațional.
– Aceste service-uri auto, reunite în așa-zise asociații reprezentative, nu vizează decât să capete prin lege monopolul absolut asupra operațiunilor de evaluare a daunelor auto. Acești experți, susținuți de service-uri, vor avea întotdeauna tendința de supraevaluare a daunelor, lucru care se va reflecta, în cele din urmă, în costul polițelor de asigurare.

Te-ar mai putea interesa și
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat de-a dreptul, 40% din blocurile Capitalei nu au apă caldă
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat ...
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a anunțat că două centrale electrice de termoficare (CET) au fost oprite în această seară ca urmare a......
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, ...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...