5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.04.2015

Pentru prima dată, populaţia cu vârsta de peste 65 de ani a întrecut-o numeric pe cea cu vârsta de sub 14 ani - Ce a rămas din ordinul privind afişarea comisioanelor la bancomat: Dacă banca emitentă a cardului nu e aceeaşi cu cea care deţine ATM-ul, nu afli cu cât eşti taxat - Marii retaileri continuă extinderea agresivă. Citeşte pe larg revista presei din 28 aprilie 2015.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 05:50
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 28.04.2015

Ce a rămas din ordinul privind afişarea comisioanelor la bancomat: Dacă banca emitentă a cardului nu e aceeaşi cu cea care deţine ATM-ul, nu afli cu cât eşti taxat – ZF. Băncile, obligate de luna trecută să afişeze pe ecranele ATM-urilor mesaje privind comisioanele percepute pentru tranzacţiile cu carduri, nu afişează valoarea taxelor în cazul retragerilor de la bancomatul altei bănci decât banca emitentă a cardului. Dacă şi cardul şi ATM-ul sunt ale aceleiaşi bănci, pe ecran apare doar valoarea procentuală a comisionului, nu şi suma exactă cu care este taxat clientul. „Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu banca emitentă“, este mesajul care apare pe ecranele ATM-urilor în cazul retragerilor de numerar de la bancomatul unei bănci diferite faţă de cea emitentă a cardului.

Pentru prima dată, populaţia cu vârsta de peste 65 de ani a întrecut-o numeric pe cea cu vârsta de sub 14 ani: „Deficitul la bugetul de pensii se adânceşte mai repede decât sunt adoptate reformele în sistemul de pensii“ – ZF. Fiecare guvern a pasat următorului „cartoful fierbinte“ al pensiilor, amânând promovarea soluţiilor alternative: pensiile private, plasamentele în fonduri mutuale sau depozitele la bancă. INS confirmă gravitatea unei probleme care se accentuează pe zi ce trece şi nu există niciun semnal palpabil că administraţia are vreun plan. Populaţia îmbătrâneşte rapid, sistemul public de pensii are cheltuieli neacoperite din venituri de 25%, dar planurile care să îi încurajeze pe oameni să strângă bani pe cont propriu, programe care să conştientizeze populaţia de gravitatea lucrurilor sunt puţine, slab promovate şi susţinute.

Scenariu probabil: eşecul sistemului de pensii – DIGI24. În calcul intră declinul demografic, îmbătrânirea populaţiei care este acum este activă, plus o economie instabilă. Efectul: un foarte probabil eşec al sistemului de pensii. Calculele arată că, progresiv, veniturile pensionarilor români se vor reduce dramatic în lipsa unor măsuri de echilibrare a pieţei muncii şi a contribuţiilor sociale. Proiecţiile statistice arată că structura demografică a populaţiei României se va schimba radical. Va scădea accentuat numărul celor activi, care să susţină veniturile viitorilor pensionari și, în acelaşi timp, va creşte numărul vârstnicilor dependenţi exclusiv de pensie.

Marii retaileri continuă extinderea agresivă – Capital

România față cu experiența slovacă a adoptării euro – CURSDEGUVERNARE.ro. Cu populație de patru ori mai mică și un teritoriu de cinci mai redus decât al României, Slovacia este singura economie din Europa Centrală și Estică ceva mai apropiată ca dimensiuni și structură de a noastră care a adoptat moneda unică europeană. De aceea, merită luat aminte la experiența slovacă și la modalitatea în care s-a făcut această trecere.

Date ale instituţiilor internaţionale: Cum a crescut economia României după 2008 – EVZ

Ce produse româneşti mănâncă ungurii – Capital. În 2014, exporturile de produse agroalimentare româneşti în Ungaria au ajuns la o cantitate de 3,5 miliarde de kilograme, în valoare de 2,6 miliarde de euro, potrivit datelor transmise de Institul Naţional de Statistică, la solicitarea Capital. Anul trecut, cele mai exportate produse româneşti în Ungaria au fost seminţele, cerealele şi uleiurile. Aşadar, circa 227 de milioane de kilograme de seminţe, în valoare de 77 de milioane de euro, au ajuns în 2014 în Ungaria. În acelaşi timp, 133 de milioane de kilograme de cereale au mers la unguri. Valoarea acestora a fost de 41 de milioane de euro.

SUA se pregatesc sa inunde pietele globale cu gaz lichefiat si ameninta pozitia Rusiei pe piata energiei – Hotnews. Statele Unite sunt hotarate sa inunde pietele cu cantitati -altadata de neimaginat – de gaz natural lichefiat (GNL) incepand chiar de anul acesta. Aceasta initiativa va schimba profund geopolitica energiei globale si va fi o amenintare majora fata de dominatia gazului rusesc in Europa.

Cum arata proiectul de lege care va permite romanilor care nu sunt abonati la cablu sau satelit sa mai poata receptiona TVR si dupa 17 iunie 2015 – Hotnews.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...