O treime dintre români consideră că Justiţia e cea mai importantă instituţie a democraţiei

O treime dintre români consideră Justiţia drept cea mai importantă instituţie a democraţiei, relevă Barometrul Inscop-Adevărul despre România, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului 'Adevărul'.
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 08:21
O treime dintre români consideră că Justiţia e cea mai importantă instituţie a democraţiei

Astfel, 30,1% dintre români indică Justiţia drept instituţia publică cea mai importantă a democraţiei, urmată de Preşedinţie (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Dintre cei intervievaţi, 0,8% au indicat altă instituţie, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievaţi nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievaţi ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuşi, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre români au răspuns că ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuşi, iar 9,1% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenţi nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu ştiu sau nu răspund.

Dintre cei intervievaţi, 37,6% declară că ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta ‘nu ştiu/ nu răspund’.

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acţiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe acelaşi subiect.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze.

Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 14,5% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Sondajul relevă că, din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, 76,6% ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeaşi categorie de vârstă ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 40,6% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 43,4% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 12,3% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese că, din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, 71,3% ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 31,2% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 31,5% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 13,6% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Cât priveşte segmentul de populaţie cu vârsta de 65 de ani şi peste, 63,2% ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze. Totodată, 30,8% dintre vârstnici ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 27% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 25,9% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 11,9% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23 – 30 aprilie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...