EY: Aproape jumătate dintre antreprenori estimează o creştere a numărului de angajaţi în acest an

Aproape jumătate (47%) dintre antreprenori estimează, în acest an, o creştere a numărului de angajaţi în companiile pe care le conduc, iar 65% dintre tineri doresc să îşi dezvolte propria afacere, arată un studiu al companiei EY România
AGERPRES - joi, 04 iun. 2015, 13:40
EY: Aproape jumătate dintre antreprenori estimează o creştere a numărului de angajaţi în acest an

Studiul EY analizează impactul pe care antreprenoriatul îl are asupra pieţei muncii şi cuprinde răspunsurile a 2.345 de antreprenori privind planurile legate de creşterea forţei de muncă. De asemenea, în cadrul studiului au fost chestionaţi 2.807 de tineri în legătură cu ambiţiile lor antreprenoriale.

„Economia globală îşi revine, dar într-un ritm lent. Antreprenorii pot reprezenta soluţia accelerării creşterii economice, deoarece continuă să sfideze tendinţele globale, prin gradul mare de încredere în economie şi prin planurile de extindere a numărului de locuri de muncă. (…) De aceea, autorităţile ar trebui să lucreze împreună cu antreprenorii pentru a crea ecosistemele adecvate pentru susţinerea iniţiativei personale şi a afacerilor antreprenoriale”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, în cadrul EY România.

Conform studiului, antreprenorii sunt optimişti în privinţa direcţiei economiei, 71% dintre aceştia având încredere în evoluţia pieţei interne, iar 66% în evoluţia economiei globale, în creştere de la 46% în studiul din 2014.

„Deşi optimişti, antreprenorii sunt conştienţi de riscurile existente, menţionând modificarea condiţiilor pieţei în care activează ca principala ameninţare la adresa afacerilor (31%) şi indicând instabilitatea de la nivel global ca un pericol potenţial la adresa afacerilor lor”, arată studiul.

Sectoarele economice cu cea mai mare probabilitate de a face angajări în afara graniţelor, în 2016, sunt energia regenerabilă (75%) şi biotehnologia, respectiv industria farmaceutică (74%), în timp ce serviciile profesionale (26%), transporturile şi turismul (15%) sunt sectoarele în care această probabilitate este cea mai mică.

Studiul a luat în considerare şi răspunsurile tinerilor, astfel că 2.807 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani care studiază încă sau sunt activi în piaţa muncii au dezvăluit care sunt aspiraţiile lor privind cariera şi ce loc ocupă antreprenoriatul în planurile lor.

„Mulţi dintre ei au ambiţii antreprenoriale, 65% dintre ei intenţionând să-şi lanseze o afacere proprie în viitor, 27% dintre ei intenţionând să facă asta imediat, iar 38% după ce vor lucra o vreme pentru un angajator. De altfel, un tânăr din patru (25%) a început deja să-şi schiţeze un plan de afaceri”, arată studiul.

Tinerii români reflectă tendinţa de la nivel global. Astfel, conform studiului Barometrul educaţiei şi culturii antreprenoriale, realizat de EY în România la sfârşitul anului 2014, studenţii îşi doresc în proporţie de 52% să înceapă o afacere în următorii ani. 86% dintre aceştia sunt dispuşi să îşi asume riscuri pentru a deveni antreprenori, iar 57% ar prefera să fie antreprenori şi nu manageri într-o companie.

„Este de remarcat că, la nivel global, tinerii cu ambiţii antreprenoriale pun cel mai mare preţ pe îndrumările şi sprijinul primit din partea antreprenorilor maturi. Stagiile de practică în companii antreprenoriale şi mentoratul primit din partea antreprenorilor de succes sunt văzute drept cele mai eficiente modalităţi de învăţare şi înţelegere a antreprenoriatului (39%)”, potrivit studiului.

În topul obstacolelor în realizarea propriilor idei de afaceri, tinerii indică lipsa accesului la finanţare şi factorii economici negativi (cu un procentaj de 43% dintre respondenţi). Alte bariere sunt concurenţa (25%) şi lipsa de încredere în sine (25%). Tinerii români indică în studiul realizat la nivelul României în 2014 lipsa capitalului de început, teama de eşec şi situaţia economică incertă ca top trei obstacole pentru a începe propria afacere.

Studiul „EY Global job creation and youth entrepreneurship survey 2015” a fost realizat online în luna martie 2015 pe baza unui eşantion de antreprenori şi tineri din 13 pieţe, precum şi prin intermediul informaţiilor primite de la 201 dintre cei mai dinamici antreprenori de la nivel global, participanţi în competiţia EY Entrepreneur Of The Year.

Rezultatele se bazează pe răspunsurile oferite de 2.345 de antreprenori şi 2.807 de tineri din Germania, China, India, Franţa, Brazilia, Japonia, Australia, Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Africa sub-sahariană, MENA şi Mexic.

În România, EY furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...