Depozitele de la casele de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate de Fondul de Garantare din 3 iulie – proiect

Depozitele constituite la casele de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate, începând cu data de 3 iulie 2015, de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, care vizează transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE în legislaţia românească.
Economica.net - joi, 11 iun. 2015, 11:41
Depozitele de la casele de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate de Fondul de Garantare din 3 iulie - proiect

‘O consecinţă specifică determinată de transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE în materia schemelor de garantare a depozitelor o va constitui eliminarea, începând cu data de 3 iulie 2015, de sub incidenţa protecţiei oferite de legislaţia în domeniu, a depozitelor aparţinând caselor de ajutor reciproc, entităţi care, dat fiind specificul activităţilor prestate, intră în categoria instituţiilor financiare explicit excluse din lista deponenţilor garantaţi. Astfel de instituţii financiare nebancare vor trebui, în acest context, să-şi ajusteze, în sensul întăririi, mecanismele de gestiune a resurselor financiare’, se menţionează în expunerea de motive a actului normativ.

În prezent, sub incidenţa Fondului de garantare a creditelor bancare din România intră depozitele constituite de clienţi la o singură casă de ajutor reciproc, respectiv Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP, scrie Agerpres.

În plus, potrivit documentului, ‘implicarea nemijlocită a Băncii Naţionale a României în administrarea Fondului de garantare a depozitelor bancare, dublată de reducerea de la 20 la 7 zile lucrătoare a perioadei de plată a compensaţiilor (prevăzută de legislaţia generală în materia schemelor de garantare a depozitelor), consolidează premisele menţinerii stabilităţii financiare prin asigurarea protecţiei intereselor deponenţilor eligibili, cu implicaţii pozitive inclusiv din perspectiva reducerii probabilităţii de manifestare în rândul deponenţilor a fenomenului retragerii depozitelor în cazul indisponibilizării acestora la instituţiile de credit aflate în dificultate’.

Pe de altă parte, pentru a întări încrederea deponenţilor în sistemul bancar, se asigură continuitatea funcţionării Fondului de Garantare cu menţinerea elementelor specifice reglementate la nivel naţional, care nu fac obiectul armonizării la nivelul UE.

‘Semnificativă în acest sens este păstrarea mecanismului de finanţare a schemei de garantare prin împrumuturi acordate de Guvern, în situaţii excepţionale în care resursele disponibile ale Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar sunt insuficiente pentru exercitarea obligaţiilor legale’, se mai arată în proiectul citat.

Te-ar mai putea interesa și
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul orașelor europene, arată datele din cea de-a opta ediție din......
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...