Creditul de 3 miliarde de dolari al Rusiei pentru Ianukovici a fost ‘mită’, afirmă Poroşenko. Ruşii reacţionează dur

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declanşat luni o reacţie dură a Moscovei, după ce a calificat drept 'mită' împrumutul de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici pentru a nu semna Acordul asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic, de la sfârşitul lunii noiembrie 2013, la Vilnius, într-un interviu acordat Bloomberg.
Economica.net - mar, 16 iun. 2015, 10:20
Creditul de 3 miliarde de dolari al Rusiei pentru Ianukovici a fost 'mită', afirmă Poroşenko. Ruşii reacţionează dur

Dacă Poroşenko apreciază creditul rus drept ‘mită’, atunci asistenţa financiară a FMI pentru Ucraina nu poate fi numită decât ‘furt pe scară largă’, a scris luni seara pe pagina sa de pe Facebook premierul rus Dmitri Medvedev.

‘Dacă trei miliarde de împrumut suveran acordat de Rusia Ucrainei este mită, potrivit lui Poroşenko, atunci miliardele de dolari negociate de liderii Ucrainei cu FMI nu reprezintă decât punerea la cale a unui furt pe scară largă’, a declarat Medvedev, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Kremlinul aşteaptă explicaţii dacă actuala putere de la Kiev este succesoarea legală a precedentei conduceri ucrainene sau dacă refuză să-şi respecte obligaţiile, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

‘Când auzim astfel de declaraţii, noi aşteptăm explicaţii – dacă actualul guvern ucrainean refuză sau nu să-şi respecte obligaţiile, în primul rând financiare, de care suntem interesaţi’, a afirmat Peskov, reiterând poziţia Moscovei cu privire la evenimentele din iarna lui 2014 de la Kiev.

‘Preşedintele de la acea vreme a Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat’, a spus el, dar a negat că Rusia va ridica problema ilegitimităţii actualului guvern ucrainean dacă Ucraina va pune la îndoială necesitatea achitării împrumutului rusesc.

În schimb, preşedintele Poroşenko declară că Ucraina demonstrează un comportament responsabil în această chestiune, indicând că este posibil să ridice problema la cel mai înalt nivel cu privire la calificarea acestor fonduri drept compensaţii din partea Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina, scrie Agerpres.

Noul program de împrumut al FMI pentru Ucraina prevede deblocarea unor fonduri de 17,5 miliarde de dolari, iar toţi creditorii internaţionali a 40 de miliarde în decurs de patru ani, inclusiv 15 miliarde în contul restructurării datoriei.

FMI îşi condiţionează creditul de punerea în aplicare a unor reforme de către Ucraina, în special economice.

Fiecare zi de ostilităţi în estul ţării costă Ucraina între 5 şi 7 miliarde de dolari, a declarat la sfârşitul lunii mai premierul Arseni Iaţeniuk, adăugând că ‘nimeni nu alocă fonduri Ucrainei pentru cheltuielile militare’.

Te-ar mai putea interesa și
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ar trebui să înceaptă la anul VIDEO
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ...
Republica Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc printr-o a treia linie de înterconexiune între cele două țări, între Strășești și Gutinaș, conform unui......
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a informat joi că preluarea unei participaţii la firma de construcţii ...
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea centrului ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde ...