Statele din Balcani se pregătesc de o posibilă extindere a crizei din Grecia asupra sistemelor lor bancare

Dacă Guvernul de la Atena se declară în incapacitate de plată, statele vecine Greciei riscă să fie afectate de răspândirea crizei transmisă via băncile greceşti care controlează o parte importantă din sectoarelor lor bancare, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 23 iun. 2015, 06:41
Statele din Balcani se pregătesc de o posibilă extindere a crizei din Grecia asupra sistemelor lor bancare

Oficialii din Albania, Bulgaria, Macedonia, România şi Serbia susţin că au pus în carantină diviziile locale ale băncilor greceşti astfel încât chiar dacă băncile mamă intră în colaps subsidiarele lor vor supravieţui. Însă chiar şi aşa nu pot împiedica retragerea depozitelor. Dacă criza din Grecia declanşează o panică în rândul deponenţilor care se vor grăbi să-şi scoată banii din instituţiile de credit controlate de băncile greceşti rezultatele vor fi impredictibile.

‘Nu este bine atunci când casa vecinului tău este în flăcări’, a declarat preşedintele Asociaţiei băncilor din Bulgaria, Levon Hampartzoumian, chiar dacă acesta consideră că nu există o ameninţare directă din partea Greciei.

Băncile greceşti controlează aproximativ o cincime din sectoarele bancare din Bulgaria şi Macedonia şi uşor mai puţin în România, Serbia şi Albania.

Reuters a întrebat Băncile centrale din regiune cu expunere pe băncile greceşti care sunt măsurile preventive pe care le-au introdus. În Bulgaria, Banca centrală are autoritatea de a limita nivelul fondurilor care pot fi transferate de la diviziile locale către acţionarii din Grecia. ‘Băncile greceşti din Bulgaria sunt structuri separate’, a declarat preşedintele bulgar Rosen Pleneliev la începutul acestei luni.

În mai multe ţări vecine Greciei legislaţia împiedică băncile mamă să reducă capitalul subsidiarelor lor locale fără permisiunea băncii centrale. De asemenea, mai multe bănci centrale au decis în ultimele luni să sporească monitorizarea băncilor greceşti. ‘Ne-au informat zilnic cu privire la tranzacţiile pe care le derulează cu băncile mamă. Până acum nu am sesizat nimic neobişnuit’, a declarat un oficial de la Banca centrală a Macedoniei.

Cu toate acestea, economistul şef pentru Europa Centrală şi de Est de la UniCredit, Lubomir Mitov a subliniat că toate canalele de contagiune au fost acoperite cu excepţia unuia. ‘Ne putem aştepta la o problemă doar dacă populaţia se grăbeşte să-şi retragă depozitele de la bănci’, a spus Lubomir Mitov.

Tocmai pentru a se pregăti pentru o eventuală panică în rândul deponenţilor, băncile centrale din regiune au îmbunătăţit în ultimii ani capitalizarea şi lichiditatea sectoarelor bancare. De exemplu, în România, Banca Naţională susţine că băncile greceşti au un nivel de capitalizare de 17%, mai mult decât pragul minim de 10% cerut de organismele de reglementare.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...