Oficial BNR: În spaţiul cibernetic, ne îndreptăm către solicitarea ca fiecare dintre noi să-şi blindeze echipamentele

În spaţiul cibernetic ne îndreptăm către solicitarea ca fiecare dintre noi să-şi blindeze echipamentele, să-şi ridice ziduri scumpe în jurul dispozitivelor electronice, a declarat Corneliu Dorobăţ, expert în cadrul Băncii Naţionale a României.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 11:05
Oficial BNR: În spaţiul cibernetic, ne îndreptăm către solicitarea ca fiecare dintre noi să-şi blindeze echipamentele

‘În Bucureştiul secolului XIX erau hanuri. Cum se lăsa seara toţi negustorii se închideau în hanuri, nu mai mergea nimeni pe stradă. Nesiguranţă deplină în lumea reală. Astăzi ne putem plimba pe stradă, putem să avem şi nişte bani la noi, un lănţişor la gât şi probabil că nu se va întâmpla nimic. Suntem în siguranţă. Nu umblăm în armură, nu avem casele baricadate cu uşi antiglonţ, din fericire. Pe de altă parte, în spaţiul cibernetic astăzi pare că ne îndreptăm spre solicitarea ca fiecare dintre noi să-şi blindeze echipamentele, să-şi ridice ziduri scumpe în jurul dispozitivelor electronice şi asta are şi un efect profund negativ asupra competitivităţii economice pentru că toate aceste măsuri de siguranţă luate la nivel individual, costă foarte mult’, a spus Dorobăţ, precizând că vorbeşte în nume propriu.

La rândul său, Florin Cosmoiu, şeful direcţiei Cyberint din cadrul SRI, a precizat că securitatea cibernetică trebuie să fie asigurată prim măsuri care se realizează în urma unui proces de management al riscului, scrie Agerpres.

‘În gândirea care există vizavi de Legea Securităţii Cibernetice şi actele normative care erau în susţinerea aplicării acestei legi, unul din documentele prevăzute era programul de management al riscului. În final, securitatea cibernetică trebuie să fie asigurată prim măsuri care se realizează în urma unui proces de management al riscului. Trebuie identificate riscurile, trebuie văzut, evaluat, care sunt pierderile dacă un asemenea risc se materializează şi în funcţie de pierderile care se pot produce trebuie luate măsuri de securitate adecvate’, a afirmat Cosmoiu.

De asemenea, expertul BNR consideră că trebuie să existe un balans între securitate, măsurile de securitate impuse, şi valorile care trebuie apărate.

‘Securitatea este întotdeauna o componentă care costă destul de mult. Trebuie să vedem ce valori avem de apărat şi cât putem investi în securitate. Din păcate, numai după ce se întâmplă nişte tragedii, nişte lucruri groaznice, o parte a societăţii poate acccepta anumite măsuri. Noi sperăm să nu ajungem la o tragedie în România. Autorităţile statului acţionează în limitele legale pentru a creşte acest nivel de securitate cibernetică. Ţine de noi toţi să asigurăm securitate fie acasă, fie la locul de muncă în măsura atribuţiilor pe care le avem’, a mai arătat oficialul SRI.

Te-ar mai putea interesa și
Conducerea Gazprom recomandă acționarilor să nu aprobe plata dividendelor pentru anul fiscal 2024
Conducerea Gazprom recomandă acționarilor să nu aprobe plata dividendelor pentru anul fiscal 2024
Consiliul director de la Gazprom a recomandat joi acţionarilor să nu aprobe plata dividendelor pentru anul 2024 la Adunarea Generală Anuală programată a avea loc în data de 26 iunie, în linie......
CFR Călători introduce o linie directă de la București către Varna, sofia și Istanbul
CFR Călători introduce o linie directă de la București către Varna, sofia și Istanbul
CFR Călători informează că, în perioada 13 iunie – 13 octombrie 2025, trenul internațional "România" va asigura ...
ANSVSA investește 20 de milioane de euro, bani europeni, în digitalizare. Controlul, supravegherea și autorizarea vor fi digitalizate
ANSVSA investește 20 de milioane de euro, bani europeni, în digitalizare. Controlul, supravegherea și autorizarea vor ...
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) investește 20 de milioane de euro ...
Poșta Română investește 50 de milioane de lei în modernizarea Hub-ului Logistic şi de Curierat Regional din București
Poșta Română investește 50 de milioane de lei în modernizarea Hub-ului Logistic şi de Curierat Regional din București
Compania Naţională "Poşta Română" investeşte 50 de milioane de lei în modernizarea integrală a Hub-ului Logistic ...