Chimcomplex Borzeşti vrea să cumpere Oltchim şi să înfiinţeze Compania Română de Chimie

Producătorul român de produse chimice Chimcomplex Borzeşti, parte a Grupului SCR, intenţionează să achiziţioneze combinatul chimic Oltchim şi să înfiinţeze astfel Compania Română de Chimie, a anunţat, joi, compania, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 02 iul. 2015, 17:40
Chimcomplex Borzeşti vrea să cumpere Oltchim şi să înfiinţeze Compania Română de Chimie

Directorul general al SC Oltchim SA Râmnicu Valcea, Victor Avram, consideră că integrarea Oltchim împreună cu SC Chimcomplex Borzeşti în cadrul Companiei Române de Chimie ar fi ‘un pas câştigat pentru ţară’, iar noua construcţie ar avea un alt cuvânt de spus pe piaţa de profil din întreaga regiune.

‘În România, industria ar trebui să îşi găsească făgaşul normal. În ultima vreme am asistat numai la închideri de fabrici, opriri temporare sau totale. Ar fi nemaipomenit dacă am reuşi să facem o astfel de companie (…). Ar fi un pas câştigat pentru ţară, nu neapărat pentru cele două companii. Cu siguranţă, această integrare, această dezvoltare dă alt potenţial şi ai alt cuvânt de spus pe piaţă în acel moment’, a declarat Victor Aveam, prezent la inaugurarea unei instalaţii de cogenerare din Europa, care a fost pusă în fucţiune în România la Chimcomplex Borzeşti printr-o investiţie de peste 14,35 milioane de euro.

La rândul său, directorul Chimcomplex, Dumitru Coman, a subliniat că echipa de management a Grupului SCR deţine expertiza şi soluţiile necesare pentru salvarea Oltchim.

‘Credem că platforma de la Oltchim are în continuare potenţial, este nevoie doar de acel catalizator care să integreze energiile celor două echipe. Noi credem că acest catalizator poate fi aşezat în interiorul echipei de la Oltchim împreună cu Chimcomplex. Sper ca statul român să ia în considerare pentru Oltchim soluţia integrării în Compania Română de Chimie, cu efecte atât în plan strategic, în plan social, dar mai ales cu efecte în ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a acestei ţări’, a mai afirmat Dumitru Coman.

Chimcomplex Borzeşti, parte a Grupului SCR, este unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din România şi Europa de Sud-Est, cu o experienţă de 55 de ani în industria chimică. Activitatea principală a Chimcomplex SA Borzeşti constă în fabricarea şi comercializarea produselor clorosodice, clorurilor anorganice, alchilaminelor şi a solvenţilor organici.

În primele două trimestre ale acestui an, profitul realizat de Chimcomplex Borzeşti a fost de 14,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de 102 milioane de lei.

Oltchim se află în insolvenţă de doi ani şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie 2014, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro.

Combinatul vâlcean este deţinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited – 14,0251%, alţi acţionari persoane juridice – 1,4832%, acţionari persoane fizice – 11,3673%.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei......
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...