Grecia ar putea organiza alegeri anticipate în septembrie sau octombrie – ministru de interne

Grecia ar putea organiza alegeri anticipate în septembrie sau octombrie, a declarat joi ministrul elen de interne, Nikos Voutsis, după ce o revoltă a unor deputaţi din partidul Syriza a obligat guvernul lui Alexis Tsipras să conteze pe voturile opoziţiei pentru a trece prin parlament, în noaptea de miercuri spre joi, primele reforme cerute de creditori în vederea unui nou plan de asistenţă financiară, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 13:48
Grecia ar putea organiza alegeri anticipate în septembrie sau octombrie - ministru de interne

‘Este foarte posibil ca în septembrie sau octombrie să aibă loc alegeri, în funcţie de evoluţii. Acesta va fi rezultatul unei evaluări cuprinzătoare, nu numai de către guvern, cu privire la evoluţiile generale’, a afirmat Nikos Voutsis, potrivit transcrierii interviului acordat postului de radio Sto Kokkino.

‘Chiar dacă vom merge în alegeri, vom cerem mandat pentru adoptarea programului nostru. Din el fac parte şi angajamentele rezultate din acord’, a subliniat ministrul de interne.

Premierul grec Alexis Tsipras a reuşit în cursul nopţii de miercuri spre joi să treacă prin parlament primele reforme cerute de creditori în vederea unui nou plan de asistenţă financiară, dar a avut nevoie de opoziţie pentru a-şi atinge scopul, notează AFP.

Măsurile, referitoare în special la majorarea TVA, la sistemul de pensii şi la adoptarea unei reguli de aur bugetare, au fost sprijinite de 229 de deputaţi, în timp ce 64 au votat împotrivă, iar şase s-au abţinut.

Dacă partidul dreptei suveraniste ANEL, aflat la guvernare alături de stânga radicală Syriza condusă de Alexis Tsipras, l-a susţinut pe acesta cu cei 12 deputaţi ai săi, în tabăra premierului s-au înregistrat dezertări importante. Treizeci şi doi de deputaţi ai Syriza au votat împotrivă, printre care fostul ministru de finanţe, Yanis Varoufakis, şi preşedinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, şase s-au abţinut, iar unul a fost absent.

Aceasta înseamnă că prim-ministrul a pierdut majoritatea parlamentară (Syiriza şi ANEL au împreună 162 de mandate din totalul de 300 ale parlamentului elen), dar fără a suferi deocamdată consecinţe, mai ales având în vedere actuala fărâmiţare a opoziţiei elene. Un sondaj apărut marţi arăta că, şi în cazul unei remanieri a coaliţiei, 68% dintre greci doresc ca Tsipras să rămână în fruntea guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...