Turcia nu este „un lagăr de concentrare” unde să rămână toţi refugiaţii – Davutoglu

Turcia nu este 'un lagăr de concentrare' şi refuză să primească în mod permanent pe teritoriul său imigranţi pe care Uniunea Europeană (UE) nu-i doreşte, a declarat luni premierul islamo-conservator al Turciei, Ahmet Davutoglu, informează agenţia de presă AFP.
Economica.net - lun, 19 oct. 2015, 12:56
Turcia nu este

‘Nu putem accepta un acord pe următoarea bază: ‘Daţi-ne bani şi ei (imigranţii) vor rămâne în Turcia’. Turcia nu este un lagăr de concentrare’, a declarat Davutoglu, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune A Haber, a doua zi după o întrevedere avută la Istanbul cu cancelarul federal german Angela Merkel.

‘I-am spus Angelei Merkel: nimeni nu trebuie să aştepte de la Turcia ca ea să se transforme într-un lagăr de concentrare unde să rămână toţi refugiaţii’, a insistat premierul turc.

‘Însă, imigraţia ilegală trebuie ţinută sub control şi prin urmare vom pune în aplicare mecanisme în acest scop’, a adăugat şeful guvernului de la Ankara.

Bruxellesul a anunţat joi ‘un plan de acţiune’ conform căruia Ankara se va angaja să găzduiască pe teritoriul său imigranţi sirieni care doresc să ajungă în Europa, în schimbul unei liberalizări a regimului de vize pentru cetăţenii turci şi al susţinerii pentru aderarea Turciei la UE.

Turcia, care găzduieşte deja în mod oficial 2,2 milioane de refugiaţi sirieni, a ridicat miza, calificând acest plan drept ‘simplu proiect’ şi catalogând bugetul propus de UE ca fiind ‘inacceptabil’.

În timpul vizitei pe care a desfăşurat-o duminică la Ankara, Merkel a salutat efortul constant al Turciei în vederea primirii de refugiaţi sirieni şi a promis că va ‘redinamiza’ procesul aderării Turciei la UE, aflat la ralanti de mai mulţi ani.

‘Discuţiile în materie sunt extrem de promiţătoare şi vor continua’, a declarat Merkel după o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

La rândul său, Davutoglu şi-a exprimat mulţumirea în legătură cu ‘o mai bună abordare’ adoptată de Bruxelles pe marginea dosarului imigraţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...