Enel a ajuns la un acord de principiu cu EPH cu privire la vânzarea participaţiei la Slovenske Elektrarne

Grupul italian de utilităţi Enel a ajuns la un acord de principiu cu firma cehă EPH pentru vânzarea unei părţi din pachetul majoritar de acţiuni pe care Enel îl deţine la compania slovacă de utilităţi Slovenske Elektrarne, a declarat joi pentru Reuters o sursă din conducerea Enel, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 22 oct. 2015, 17:22
Enel a ajuns la un acord de principiu cu EPH cu privire la vânzarea participaţiei la Slovenske Elektrarne

La finele lunii august, grupul Enel, prezent şi pe piaţa din România, a informat în mod oficial că a intrat în negocieri exclusive cu firma cehă EPH pentru vânzarea pachetului de 66% din acţiunile Slovenske Elektrarne deţinut de Enel. Atunci grupul italian estima că în decurs de câteva săptămâni cele două părţi ar putea semna un acord.

Sursa citată de Reuters a precizat joi că discuţiile erau destinate să se finalizeze până la data de 16 octombrie urmând ca în decurs de o lună părţile să pună la punct şi cele mai mici detalii.

Rugată să comenteze aceste informaţii, firma cehă EPH a precizat că nu s-a ajuns încă la un acord. ‘Nu putem confirma informaţiile apărute în media potrivit cărora EPH şi Enel au ajuns la un acord. Negocierile sunt încă în derulare’, a subliniat firma cehă.

Enel vrea să-şi vândă participaţia la Slovenske Elektrarne, principalul producător de energie electrică din Slovacia, în două etape iar directorul financiar al grupului italian a apreciat anterior că în prima etapă ar putea fi vândut un pachet de aproximativ 30% din acţiuni. Restul participaţiei ar urma să fie vândut de Enel după finalizarea celor două noi unităţi de la centrala nucleară de la Mochovce, un proiect care a înregistrat numeroase întârzieri şi ale cărui costuri sunt, în prezent, estimate la 4,6 miliarde de euro.

Enel a scos la vânzare, anul trecut, participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Ulterior, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia.

Vânzarea activelor Enel face parte dintr-un program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriilor Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia, împreună cu alte active non-strategice, ar urma să contribuie cu peste 4,4 miliarde de euro la acest program.

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Te-ar mai putea interesa și
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu cele mai mari randamente la culturile agricole, precum Indiana, Illinois......
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...