Serviciile secrete germane şi-au spionat sistematic aliaţii – presă

Serviciile secrete germane au 'spionat sistematic' ţări aliate, precum şi diverse organizaţii din lumea întreagă, scrie sâmbătă săptămânalul german Der Spiegel, potrivit AFP.
Economica.net - sâm, 07 nov. 2015, 12:54
Serviciile secrete germane şi-au spionat sistematic aliaţii - presă

”BND (Serviciul federal de informaţii externe) a spionat sistematic ‘prieteni’ din lumea întreagă, între care ministerele de interne din SUA, Polonia, Austria, Danemarca şi Croaţia’, susţine săptămânalul, fără a-şi dezvălui sursele.

BND a fost deja acuzat în ultimele luni că a spionat ţări aliate în beneficiul Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), precum şi în beneficiul său. Ultimele dezvăluiri din Der Spiegel merg însă mai departe şi oferă detalii cu privire la amploarea exactă a activităţii BND.

Potrivit săptămânalului german, BND a spionat delegaţiile americane pe lângă UE şi ONU, Ministerul de Finanţe al SUA, dar şi numeroase ambasade străine din Germania, între care cea a Statelor Unite, a Franţei, cea a Marii Britanii, a Suediei, Portugaliei, Greciei, Spaniei, Italiei, Austriei, Elveţiei, precum şi cea a Vaticanului.

Organizaţii neguvernamentale, precum Oxfam sau Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, cu sediul la Geneva, au fost de asemenea în vizorul serviciilor germane, mai scrie Der Spiegel.

Aceste dezvăluiri par să pună într-o situaţia dificilă Berlinul, în contextul în care SUA au fost acuzate că au spionat guvernul german.

În toamna anului 2013, informaţii cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel au provocat puternice tensiuni între Berlin şi Washington. ‘Spionaj între prieteni nu se face’, a declarat atunci Angela Merkel.

Guvernul german a promis la sfârşitul lunii octombrie întărirea controlului asupra serviciilor sale de informaţii, dar şi asupra cooperării dintre BND şi NSA.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană se pregăteşte pentru achiziţiile comune de materii prime critice
Comisia Europeană se pregăteşte pentru achiziţiile comune de materii prime critice
Comisia Europeană va lansa în zilele următoare un apel de proiecte pentru a îmbunătăţi aprovizionarea UE cu materii prime critice şi speră să înceapă, în curând, achiziţiile comune de......
Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol – prognoză agrometeo
Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol ...
Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi ...
Tentativă de asasinat asupra premierului slovac: Intervenţia chirurgicală a decurs bine – vicepremier
Tentativă de asasinat asupra premierului slovac: Intervenţia chirurgicală a decurs bine – vicepremier
Premierul slovac Robert Fico, aflat în stare "critică" după ce a fost rănit miercuri de mai multe gloanţe a suferit ...
Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,2%
Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,2%
România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol ...