Fuziunea diviziilor Raiffeisen ar putea atenua presiunile asupra capitalului

Grupul bancar cooperatist austriac Raiffeisen ar putea atenua presiunile asupra capitalului, prin combinarea instituţiei sale centrale cu divizia sa listată, au afirmat joi directorii generali ai celor două bănci, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 18 dec. 2015, 09:37
Fuziunea diviziilor Raiffeisen ar putea atenua presiunile asupra capitalului

Cel mai mare acţionar al Raiffeisen Bank International (RBI), care are o capitalizare de piaţă de aproximativ patru miliarde de euro, este grupul Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB). La rândul său, 34,7% din acţiunile RZB sunt deţinute de banca regională RLB Niederösterreich, urmat de banca regională RLB Steiermark, cu 14,7% din acţiunile RZB, şi banca regională RLB Oberoesterreich, cu o participaţie de 14,6%.

Creşterea cerinţelor privind capitalizarea băncilor şi sfârşitul erei în care se înregistrau profituri uşoare în Europa de Est au creat o dilemă pentru grupul Raiffeisen. În timp ce Raiffeisen Bank International – listată la bursă – poate vinde noi acţiuni pentru a-şi majora capitalul, nici RZB şi nici băncile regionale Raiffeisen Landesbanks nu au acces pe pieţele de acţiuni.

Noile reglementări privind capitalul vor descalifica o parte din capitalul de care are nevoie Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, a afirmat directorul general Walter Rothensteiner.

Conducerea grupului trebuie să acţioneze curând pentru a contracara efectelor acestor schimbări deşi încă nu există un consens privind viitoare decizii, a adăugat şeful RZB.

‘Acţiunile noastre trebui să fie în concordanţă cu vremurile în care trăim. Dacă analizăm cerinţele privind capitalul care sunt adăugate în fiecare an, va trebui să luăm decizii pentru a îndeplini noile reglementări’, a afirmat Rothensteiner.

Luna trecută, Bloomberg anunţa că Raiffeisen Bank International ar putea să fuzioneze cu acţionarul său majoritar Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, RZB, precum şi cu principalul acţionar de la RZB, Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien AG. Sursele au subliniat că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie, deoarece planul se loveşte de o opoziţie semnificativă în alte părţi ale grupului Raiffeisen.

Principala problemă a RZB este că nu va reuşi să îndeplinească cerinţele autorităţilor de reglementare folosind tot capitalul subsidiarelor sale. Capitalul deţinut de banca mamă va îndeplini cerinţele, dar capitalul deţinut de alţi investitori nu va mai îndeplini cerinţele din 2019, când vor intra in vigoare integral noile reglementări.

‘Aceasta va deveni o problemă din ce în ce mai mare în următorii 2 – 3 ani’, a avertizat Rothensteiner, în timp ce directorul general al RBI, Karl Sevelda, a afirmat că o fuziune ar atenua ‘din punct de vedere matematic’ presiunile asupra capitalului în grup prin eliminarea acestei probleme.

Ambii directori generali au refuzat să comenteze modul în care ar putea fi structurată şi realizată fuziunea.

‘Avem organisme care trebuie să decidă în legătură cu fuziunea şi, dacă nu vom convinge aceste organisme, nu se va realiza în acest mod’, a explicat Rothensteiner.

Între timp, Raiffeisen Bank International – al doilea mare creditor din Europa emergentă – îşi continuă procesul de dezintermediere (deleveraging) din regiune, a afirmat Karl Sevelda. Singurul element care a întârziat realizarea planului este vânzarea subsidiarei RBI din Polonia, proces care a fost acum reluat, a explicat oficialul, adăugând că RBI nu intenţionează să iasă de pe piaţa din Rusia, care va continui la ‘rezultatul excelent’ din acest an.

În ianuarie, RBI anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1, de 12%, până în 2017, de la 10%, la sfârşitul lui 2014.

Dar, în iulie, grupul austriac a anunţat că planurile ar putea fi întârziate din cauza complicaţiilor legate de creditele ipotecare în franci elveţieni, pe care Guvernul polonez vrea să le convertească în zloţi, majoritatea costurilor urmând să fie suportate de sistemul bancar.

Astfel, RBI a decis să păstreze portofoliul de creditele ipotecare în franci elveţieni al Polbank şi să vândă afacerea fără acesta.

Raiffeisen Polbank este a noua mare bancă din Polonia după active, iar portofoliul de credite ipotecare în franci elveţieni este evaluat la 12,5 miliarde de zloţi, unul dintre cele mai ridicate din acest stat.

Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea împrumuturilor au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.

Pe lista instituţiilor cu portofolii mari de credite în franci elveţieni se numără Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum şi diviziile din Polonia ale Millennium şi Raiffeisen.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...