Complexul Energetic Hunedoara intră în mod voluntar în insolvenţă

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a decis luni seara intrarea companiei în insolvenţă. Cererea de insolvenţă voluntară a fost deja depusă în cursul zilei de marţi. La Tribunalul Hunedoara există un dosar cu 18 cereri ale creditorilor de intrare a Complexului Energetic Hunedoara în insolvenţă. Următorul termen e pe 7 ianuarie.
Economica.net - mar, 29 dec. 2015, 11:01
Complexul Energetic Hunedoara intră în mod voluntar în insolvenţă

CEH are, încă de la înfiinţarea sa, în 2011, mari probleme financiare. Dintre toate unităţile de producţie de energie electrică din România, Hunedoara este cea mai scump. La un preţ de producţie de peste 300 de lei/MWh, îşi găseşte doar cu greu clienţi pe o piaţă în preţul mediu al curentului este de 160-170 de lei/MWh.

Grupul de termocentrale din Hunedoara are circa 7.000 de salariaţi

‘Aceasta a fost singura măsură care se putea lua pentru evitarea intrării companiei în faliment. Există 19 cereri de intrare în insolvenţă depuse împotriva Complexului Energetic Hunedoara, iar aceasta era singura formă de protecţie pentru a propune un plan de restructurare şi de reorganizare a companiei’, au spus sursele menţionate.

Decizia a fost luată în şedinţa de luni seara a Consiliului de Administraţie.

Măsura vine la o zi după vizita de lucru a ministrului Energiei, Victor Grigorescu, în Valea Jiului. Acesta s-a întâlnit, luni, cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi cu sindicatele din companie.

Falimentul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu reprezintă o opţiune pentru Ministerul Energiei, deoarece ar atrage după sine probleme sociale ”uriaşe” şi ar putea afecta siguranţa energetică naţională, a declarat luni, la Petroşani, Victor Grigorescu.

”Un lucru vreau să afirm cu tărie şi aceasta este o afirmaţie pe care o facem în numele Ministerului Energiei: pentru noi falimentul nu este o opţiune. Pentru că acest fapt atrage probleme sociale uriaşe şi pune în discuţie siguranţa energetică. Şi până la urmă demonstrează capacitatea noastră de a gestiona o situaţie complexă, de a ne apăra interesele economice şi sociale. Cred că suntem datori cu toţii să depunem eforturi pentru a preveni dispariţia Complexului Energetic Hunedoara”, a spus ministrul Energiei, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că locurile de muncă şi siguranţa energetică naţională reprezintă priorităţi ale ministerului şi a subliniat necesitatea luării unor decizii corecte în ceea ce priveşte CEH.

”Complexul, în situaţia în care se află acum, este într-un punct extrem de dificil şi orice întârziere sau ezitare sau incapacitate de a face paşii corecţi poate să ducă la o situaţie extrem de complicată, ca să nu-i spunem dezastru. Prioritatea pentru noi sunt locurile de muncă, cu tot ce înseamnă acest lucru”, a mai spus Grigorescu.

Ministrul a susţinut că CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată.

În opinia ministrului Energiei, printre cauzele care au contribuit la situaţia financiară dificilă în care a ajuns CEH se află politizarea, corupţia şi risipa, iar acestea trebuie ”curmate fără drept de apel”.

Grigorescu s-a arătat convins că există soluţii pentru salvarea CEH, fiind nevoie de profesionalism şi de acţiune energică.

”Convingerea noastră, după această zi, este că există nişte soluţii. (…) Cred că, până la urmă, singurul lucru cu care venim aici este profesionalismul nostru. Şi atunci ne ocupăm să punem lucrurile în succesiunea corectă. Să ne ferim de orice fel de alte lucruri. De exemplu, de ceea ce înseamnă politizare – cred că acest aspect nu mai este astăzi de actualitate, corupţie şi risipă. Aceste trei lucruri, care se află între cauzele situaţiei în care se găseşte Complexul astăzi, trebuie curmate fără drept de apel. Nu cred că fără o acţiune energică în zona asta se poate obţine un rezultat corect”, a spus Victor Vlad Grigorescu.

Te-ar mai putea interesa și
Prima Development Group a cumpărat un teren de 6 ha de la Immofinanz și are planuri pentru 2.000 de apartamente în nordul Bucureștiului
Prima Development Group a cumpărat un teren de 6 ha de la Immofinanz și are planuri pentru 2.000 de apartamente în nordul ...
Prima Development Group a cumpărat un teren de 5 ha de la Immofinanz și are planuri pentru 2.000 de apartamente în nordul Bucureștiului, a anunțat compania. ...
AFEER: “Furnizorii nu cer ajutor de la stat, cer ca autoritățile să se țină de cuvânt!”. Guvernul e în continuare dator cu 2,5 miliarde de lei
AFEER: “Furnizorii nu cer ajutor de la stat, cer ca autoritățile să se țină de cuvânt!”. Guvernul e în continuare ...
Președintele Asociației Furnizorilor amintește Guvernului să respecte legea și să plătească sumele datorate furnizorilor ...
Blinken va merge în Israel şi Iordania în turneul său prin Orientul Mijlociu
Blinken va merge în Israel şi Iordania în turneul său prin Orientul Mijlociu
Secretarul de stat Antony Blinken va merge miercuri în Israel şi Iordania, la o zi după participarea la un summit în ...
Bucureşti – Majorarea taxelor şi impozitelor locale în 2025, drumul pentru cartierul Greenfield şi alte proiecte, în şedinţa CGMB de azi
Bucureşti – Majorarea taxelor şi impozitelor locale în 2025, drumul pentru cartierul Greenfield şi alte proiecte, ...
Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă luni, de la ora 11,00, printre proiectele de pe ordinea de ...