Impozitul pe tranzacţiile imobiliare va fi încasat de notari şi virat statului

Impozitul datorat statului la vânzarea proprietăţilor, cunoscut ca impozit pe tranzacţiile imobiliare, va fi calculat şi încasat de notarii publici, înainte de autentificarea actelor şi virat apoi statului, prevede un proiect de ordin publicat, vineri, de Ministerul Finanţelor, care propune un termen de 60 de zile pentru calcularea sumelor datorate statului în cazul în care transferul proprietăţii se realizează prin decizie a instanţei.
Economica.net - vin, 11 mart. 2016, 09:44
Impozitul pe tranzacţiile imobiliare va fi încasat de notari şi virat statului

Potrivit legii, persoanele fizice care realizează venituri din transferul dreptului de proprietate asupra unor construcţii sau terenuri datorează impozit pe venit.

„În cazul în care transmisiunea dreptului de proprietate se realizează prin procedură notarială, impozitul se calculează şi se încasează de notarul public înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii şi se plăteşte până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat”, se arată în document.

În plus, notarii publici sunt obligaţi, potrivit textului aflat în dezbatere publică, să depună semestrial de Fisc o declaraţie informativă privind transferurile de proprietăţi imobiliare, care să cuprindă detalii pentru fiecare tranzacţie şi pe persoanele care au încasat venituri.

Dacă apar erori sau omisiuni în calcularea şi încasarea impozitului, notarul public trebuie să anunţe organului fiscal competent această situaţie. Ulterior, angajaţii ANAF stabilesc impozitul datorat şi diferenţa de impozit de plată şi emite o decizie de impunere.

„În situaţia în care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia se realizează prin hotărâre judecătorească ori prin altă procedură decăt cea notarială, impozitul se calculează şi se încasează de către organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei”, se mai arată în proiect.

Procedurile cuprinse în proiectul de ordin au fost realizate după consultarea cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, potrivit ANAF.

Potrivit Codului Fiscal, pentru construcţiile de orice fel şi pentru terenuri, cu o valoare de cel mult 200.000 de lei, persoanele datorează statului un impozit de 3%, dacă proprietăţile sunt dobândite într-un termen de până la trei ani inclusiv, şi de 2%, dacă au fost dobândite de peste trei ani.

Pentru un preţ de vânzare de peste 200.000 lei, persoanele care încasează venitul trebuie să plătească statului 6.000 lei, la care se adaugă 2% din valoarea ce depăşeşte 200.000 lei, în cazul în care proprietatea a fost dobândită de cel mult trei ani.

Cei care vând proprietăţi dobândite de mai mult de trei ani şi care valorează peste 200.000 de lei trebuie să plătească statului 4.000 lei plus 1% din valoarea ce depăşeşte 200.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele de informare s-au schimbat de-a lungul timpului, deoarece aceștia folosesc......
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...