Medicamentele ieşite de sub brevet sunt în continuare mai scumpe decât genericele, din cauza amânării aplicării unui ordin al Ministerului Sănătăţii

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Ministerului Sănătăţii aplicarea imediată a reglementărilor în vigoare în materia aprobării preţurilor la medicamente, inclusiv cele referitoare la alinierea preţului medicamentelor ieşite de sub brevet la preţul de referinţă al medicamentului generic, introdusă prin articolul 8¹ din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 75/2009.
Cristina Şomănescu - vin, 18 mart. 2016, 12:21
Medicamentele ieşite de sub brevet sunt în continuare mai scumpe decât genericele, din cauza amânării aplicării unui ordin al Ministerului Sănătăţii

APMGR atrage atenţia că amânarea nejustificată a prevederilor articolului 8¹ este iraţională şi păgubitoare atât pentru statul român, cât şi pentru pacienţi, şi creează un dezechilibru concurenţial major în piaţa farmaceutică.

„Este ştiut că pentru o companie farmaceutică care produce medicamente inovative, anii de protecţie acoperiţi de brevet, în care se vând aceste medicamente, sunt suficienţi, atât pentru amortizarea costurilor şi realizarea de profit, cât şi pentru dezvoltarea de noi molecule. După expirarea perioadei de protecţie, medicamentul inovativ este decăzut din acest drept şi îşi pierde statutul de medicament inovativ. Menţinerea aceluiaşi nivel de preţ este inechitabil faţă de medicamentul generic, injust faţă de pacienţi şi costisitor pentru stat”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Această aliniere de preţ vine ca urmare a recomandării Consiliului Concurenţei care a identificat necesitatea acestei măsuri în urma investigaţiilor desfăşurate pe piaţa farmaceutică din România.

În acest context, considerăm complet nejustificată campania anumitor organizaţii care încearcă să creeze panică, inoculând ideea falsă că piaţa din România va înregistra o lipsă de medicamente ieşite de sub brevet, în cazul în care Ministerul Sănătăţii va pune în aplicare dispoziţiile articolului 8¹ din Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009.
APMGR spune că pentru majoritatea medicamentelor care ies de sub brevet există deja echivalente generice disponibile pe piaţă, iar companiile membre APMGR stau la dispoziţia autorităţilor pentru a asigura furnizarea acestor medicamente în caz de nevoie.

APMGR a propus Ministerului Sănătăţii schimbarea completă a politicii de calcul a preţului la medicamente, care să înlocuiască Ordinul 75/2009, dat fiind că actuala modalitate de stabilire a preţului la medicamente s-a dovedit falimentară pentru întreaga industrie farmaceutică.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) este o organizaţie non-guvernamentală şi independentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.

Companiile membre APMGR au capacități de producţie în Bucureşti, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureş şi Constanţa unde se produc peste 1.500 de medicamente generice care acoperă toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu circa 1,5% la PIB şi asigură peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR reprezintă intersele următoarelor companii producătoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Alvogen Romania, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia – a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...