Preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea fi îngheţat pentru următoarele 9 luni

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru populaţie va fi suspendat până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu îngheţarea preţurilor în următoarele nouă luni, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat vineri pe site-ul Ministerului Energiei.
Economica.net - vin, 24 iun. 2016, 12:01
Preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea fi îngheţat pentru următoarele 9 luni

„Având în vedere dinamica impredictibilă a prețurilor din piața gazelor naturale, considerăm oportună suspendarea aplicării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 488/2015 (privind calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale), în perioada 01 iulie 2016 – 31 martie 2017 și stabilirea pentru această perioadă, a prețului de achiziție a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei la valoarea de 60 lei/MWh”, spun reprezentanţii Ministerului Energiei.

Totodată, aceştia mai spun că preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, va fi supus unei analize efectuate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, până la 1 martie 2017, în cadrul procesului de monitorizare anuală, prevăzută la art. 179, alin. (7) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

„Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, începând cu declinul abrupt al prețurilor la țiței din ultima perioadă, a generat o conjuctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței”, explică reprezentanţii Ministerului Energiei.

Potrivit lor, în astfel de situație, opiniile referitoare la oportunitatea și necesitatea accelerării procesului de liberalizare a prețurilor de valorificare a producției interne destinată consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, sunt divergențe și dificil de susținut, din cauza unei predictibilități precare a evoluției piețelor globale de țiței și implicit ale piețelor regionale de gaze naturale.

„În acest context, se impune o abordare prudentă din partea autorităților publice, astfel încât scopul declarat și unanim acceptat prin însăși legislația primară, și anume susținerea procesului de liberalizare a furnizării gazelor naturale fără a fi produse efecte negative majore la nivelul consumatorilor casnici, să poată fi dus la bun sfârșit”, conchid reprezentanţii Ministerului Energiei. 

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat în urmă cu două săptămâni că suspendarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor ar trebui fundamentată pe o analiză tehnică, altfel vor fi create false dezbateri.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei......
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...