1,9 miliarde de euro au intrat în ţară în ultimele opt luni – Ministerul Fondurilor Europene

Peste 1,9 miliarde de euro, aferente închiderii exerciţiului bugetar 2007-2013, au intrat în ţară în ultimele opt luni şi, în plus, au fost lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde euro pentru actuala etapă de programare (2014-2020), informează Ministerul Fondurilor Europene printr-un comunicat remis, luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 11:14
1,9 miliarde de euro au intrat în ţară în ultimele opt luni - Ministerul Fondurilor Europene

„Estimăm că România va primi de la Comisia Europeană deconturi în valoare de 539 milioane de euro pentru POSDRU, pentru care Comisia blocase plăţile către România, dar pe care am reuşit să le deblocăm în luna mai’, a declarat luni Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene (MFE), înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Camerei Deputaţilor.

Conform comunicatului, MFE va transmite următoarele proiecte majore spre aprobare Comisiei Europene: reabilitarea liniei de cale ferată Simeria – Kilometrul 614 – circa 1,5 miliarde euro; Metrou: M6 1 Mai – Otopeni – circa 350 milioane euro; zece proiecte de infrastructură de apă şi apă uzată în valoare de circa 1,5 miliarde euro (Alba, Hunedoara – Valea Jiului, Vrancea, RAJA- Constanţa, Satu-Mare, Ilfov, Galaţi, Suceava, Turda-Câmpia Turzii, Cluj -Sălaj) şi un proiect de eroziune costieră (etapa a II-a) – 220 milioane euro.

De asemenea, în luna mai a acestui an, România a demarat absorbţia pentru actuala perioadă de programare (2014-2020). Primele plăţi de la Comisie sunt în valoare de 57 de milioane de euro.

În prezent, sunt lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă este inclusă şi dezvoltarea rurală, valoarea atinge 14,9 miliarde euro pentru 2014-2020.

„Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii”, a precizat Ghinea.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră: Un consorțiu în care este implicată o firmă germană prezentă și în România va dezvolta primul parc eolian offshore plutitor din Franța
Premieră: Un consorțiu în care este implicată o firmă germană prezentă și în România va dezvolta primul parc eolian ...
Un consorțiu format din companiile Elicio din Belgia și BayWa r.e. din Germnia a câștigat licitația organizată de statul francez pentru dezvoltarea și exploatarea primului parc eolian offshore......
Numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar – 1,29 milioane, în ușoară scădere
Numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar – 1,29 milioane, în ușoară scădere
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, ...
Jumătate dintre români riscă să se îmbolnăvească la locul de muncă. Doar 34% merg la job cu plăcere – studiu
Jumătate dintre români riscă să se îmbolnăvească la locul de muncă. Doar 34% merg la job cu plăcere – studiu
Mai bine de jumătate dintre români încearcă să ia măsuri pentru a reduce nivelul de stres la locul de muncă, penru ...
Regii romilor din Sibiu, verificați de Garda de Mediu pentru că topeau plumb în curte
Regii romilor din Sibiu, verificați de Garda de Mediu pentru că topeau plumb în curte
Două imobile ale autointitulaților regi ai romilor Dorin și Daniel Cioabă au fost controlate de comisarii Gărzii de ...