Undă verde pentru autostrada Sebeş-Turda: Au fost emise autorizaţii de construire pentru două loturi

Lucrările de pe loturile 1 şi 3 din Autostrada Sebeş-Turda (A10) vor putea fi reluate, după ce marţi au fost emise autorizaţii de construire, potrivit unor anunţuri postate pe reţele de socializare de oficiali din domeniu.
Economica.net - mar, 28 iun. 2016, 10:03
Undă verde pentru autostrada Sebeş-Turda: Au fost emise autorizaţii de construire pentru două loturi

„Astăzi se emit autorizațiile de construire pentru 26 km din autostrada Sebeș-Turda, respectiv lotul 1 (pentru 14 din 17 km) și lotul 3 (în întregime)”, spune Cătălin Drulă, consilier al premierului Dacian Cioloş pe domeniul infrastructurii de transport, pe contul său de Facebook.

Contractul pentru construcţia lotului 1 din această autostradă, în valoare de 542 milioane de lei, a fost atribuit asocierii Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Constructii SRL. Stadiul fizic al lucrărilor pe acest lot este de peste 12% iar termenul pentru finalizarea lor este luna octombrie 2016, potrivit datelor de pe site-ul CNADNR.

Contractul pentru Lotul 3 din Sebeş-Turda, în lungime de 12,45 kilometri, a fost atribuit asocierii Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA şi trebuia finalizat până în martie anul acesta.

Proiectul autostrăzii Sebeș-Turda, în lungime de 70 km, conectează autostrăzile existente A1 Deva-Sibiu și A3 Cluj (Gilău) – Câmpia Turzii. La finalizarea autostrăzii, Clujul va fi legat de Sibiu și Deva pe autostradă.

Ordinele de începere pentru aceste proiecte au fost date în 20 mai 2014 pentru 41km (loturile 3 și 4) și în 2 decembrie 2014 pentru ceilalți 29 km (loturile 1 și 2). Durata prevăzută era de 22 luni: 4 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor.

„Din păcate, am găsit și acest proiect în decembrie 2015 într-un punct foarte prost. Fără autorizații de construire, fără exproprieri suplimentare efectuate, fără scoaterea din circuitul agricol a terenurilor, iar pe unul din loturi nici măcar faza de proiectare (cea care trebuia să dureze 4 luni) nu era gata. Dar cea mai serioasă problemă era cea a lucrărilor executate fără autorizație de construire”, mai spune Cătălin Drulă.

Pentru rezolvarea situaţiei autostrăzilor la care s-a lucrat fără autorizaţie de construire, a fost emisă o ordonanță de urgență.

„Avem în sfârșit autorizații de construire pe 3 loturi (lotul 1 – 14 din 17 km, lotul 2 – complet, lotul 3 – complet) și în câteva zile vom avea și pe lotul 4. Se pot în sfârșit relua în plin (sau începe în cazul lotului 1) lucrările”, mai spune consilierul premierului, care estimează că inaugurarea acestei autostrăzi va avea loc anul viitor.

Şi ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a anunţat marţi pe contul său de LinkedIn că a fost semnat ordinul pentru emiterea autorizației de construire pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...