Câştigul mediu net a ajuns la 2.063 lei, cu 14,2% mai mare faţă de acum un an. Care sunt domeniile cu cele mai mari câştiguri

Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a scăzut în luna mai cu 1,1%, sau 23 lei, faţă de luna precedentă, până la 2.063 lei (459 euro), în ciuda majorării salariului minim pe economie cu 19% de la 1 mai, în condiţiile în care în aprilie angajaţii din România au primit prime de Paşte, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - joi, 07 iul. 2016, 06:50
Câştigul mediu net a ajuns la 2.063 lei, cu 14,2% mai mare faţă de acum un an. Care sunt domeniile cu cele mai mari câştiguri

Totuşi, ritmul anual de creştere a câştigurilor angajaţilor din România a accelerat în luna mai, ajungând la 14,2%, faţă de 12,3% în perioada aprilie 2015-aprilie 2016.

Ritmul anual de creştere a câştigurilor salariale a ajuns, în mai, la un nivel record după 2008, depăşind rata înregistrată în perioada decembrie 2014-decembrie 2015, de 13,3%.

Accelerarea creşterii salariilor în ritm anual era previzibilă, în condiţiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei până la 1.250 lei.

Însă economiştii atrag atenţia că majorarea salariilor este prea rapidă şi a generat, în luna mai, o creştere a şomajului până la 6,6%, de la 6,4% în aprilie. De asemenea, majorarea prea rapidă a salariilor ar putea provoca corecţii în economia românească.

„Decalajul dintre evoluţia numărului de şomeri şi dinamica salariului mediu net real a atins în ultima perioadă cel mai ridicat nivel din perioada pre-criză. În acest context considerăm normală o ajustare graduală a acestui decalaj”, arată un raport al analiştilor de la Banca Transilvania, publicat miercuri.

Statisticile oficiale publicate joi mai arată că, în termeni reali, ţinând cont de inflaţie, câştigurile au fost mai mari, în luna mai 2016, cu 18,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritmul fiind, de asemenea, unul record din 2008 încoace.

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.421 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.248 lei)”, se arată într-un comunicat al INS.

Potrivit tabelelor INS, pe lângă sectorul tehnologiei informaţiei (IT), câştigul mediu net din România a depăşit nivelul de 1.000 de euro (4.500 lei) în luna mai în doar două sectoare: intermedieri financiare (4.548 lei) şi extracţia petrolului şi a gazelor naturale (4.547 lei).

Creşterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

În urma acestor majorări, diferenţa dintre salariile bugetarilor şi câştigurile din companii s-a adâncit puternic. În 2014, câştigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurenţial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile.

Te-ar mai putea interesa și
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul orașelor europene, arată datele din cea de-a opta ediție din......
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...