UE vrea să reglementeze servicii precum Facebook, WhatsApp sau Skype, la presiunea giganţilor din telecom

Comisia Europeană (CE) pregăteşte reglementări fără precedent pentru serviciile online, precum WhatsApp sau Skype, în cadrul proiectului de reformă a cadrului legislativ pentru sectorul telecomunicaţiilor, potrivit unor documente interne de la Bruxelles consultate de Financial Times.
Economica.net - lun, 15 aug. 2016, 21:00
UE vrea să reglementeze servicii precum Facebook, WhatsApp sau Skype, la presiunea giganţilor din telecom

Facebook, care deţine WhatsApp şi Facebook Messenger, sau Microsoft, operatorul Skype, ar putea fi supuse reglementărilor UE privind securitatea şi confidenţialitatea datelor, şi ar vor aduse, într-o formă sau alta, sub umbrela reglementărilor aplicate companiilor telecom tradiţionale.

Europa încearcă să exercite mai mult control asupra serviciilor de comunicaţii online, sector dominat de companii din Statele Unite. În prezent, astfel de servicii sunt predominant nereglementate, legislaţia UE în domeniul comunicaţiilor fiind limitată la companiile telecom tradiţionale.

Comisia Europeană şi-ar putea prezenta propunerile începând din luna septembrie a acestui an, după care urmează şi o reevaluare a legislaţiei privind confidenţialitatea datelor în spaţiul online, potrivit documentelor consultate de Financial Times.

Noile politici UE în domeniul telecom sunt promovate drept catalizatori pentru creşterea accesului la servicii de internet de mare viteză în cele 28 de ţări membre şi cuprind măsuri menite să reducă decalajul dintre reglementările aplicate sectorului telecom şi furnizorii rivali de servicii de comunicaţii cu suport online.

Birocraţia europeană susţine că serviciile care permit efectuarea de apeluri de voce şi transmiterea de mesaje pe internet trebuie reglementate în acelaşi mod ca serviciile pe care le înlocuiesc: apelurile telefonice şi SMS-urile.

Giganţii europeni din telecom, precum Deutsche Telekom, Orange sau Telefonica, reclamă de ani buni că rivalii de peste Ocean, precum Google, Microsoft sau Facebook, câştigă enorm de pe urma regimului mult mai blând de reglementare.

Totodată, giganţii online au pierdut un aliat important la Bruxelles. Marea Britanie a fost principalul opozant al reglementării mai stricte a serviciilor online. Londra are încă o voce la Bruxelles, până când va decide să activeze Articolul 50 pentru ieşirea din UE, însă Brexitul i-a redus semnificativ influenţa, spun surse europene pentru Financial Times.

Unele ţări vor acţiona înaintea Comisiei Europene. Arcep, autoritatea de reglementare în comunicaţii din Franţa, va decide în septembrie dacă vrea să oblige Google, Viber şi Skype să se înregistreze ca furnizori de servicii de telecomunicaţii.

Totodată, orice serviciu care permite apelarea unui număr de telefon tradiţional de pe internet va fi supus reglementărilor UE în domeniul telecom, potrivit documentelor consultate de Financial Times. Apelurile către conturi online, precum Skype la Skype sau între utilizatori WhatsApp sau Facebook Messenger, nu vor fi afectate de noile reguli.

Printre consecinţele noilor reglementări ar fi creşterea influenţei UE asupra modului în care companiile americane din online gestionează traficul şi datele utilizatorilor din Europa. În plus, furnizorii de servicii de comunicaţii online ar fi obligate să ofere, spre exemplu, acces la numărul de urgenţă 112.

Sectorul telecom are grupuri de lobby foarte puternice la Bruxelles: marile companii germane, franceze, spaniole sau britanice din domeniu îşi promovează interesele individuale şi fac front comun împotriva marilor jucători din online, precum Google.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt fără precedent, în condiţiile în care puţini investitori şi......
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, ...
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze ...